ДРУГИЙ ТУР. Учора оголосили офіційні результати першого туру президентських виборів у Єгипті: до наступного раунду, який відбудеться  16-17 червня, вийшли  кандидат від ісламістської партії «Брати мусульмани» Мухаммед Мурсі та останній прем’єр-міністр при президентові Хосні Мубараку Ахмед Шафік.

Жоден  із цих кандидатів не набрав 50%: кожен отримав понад п’ять мільйонів голосів при явці 46%. Як зазначають місцеві ЗМІ, Мурсі ненабагато випередив свого суперника, набравши 25,3%, у Шафіка — 24,9%.

Нинішні вибори — перші в Єгипті після відставки Мубарака внаслідок «арабської весни», і в цілому голосування, організоване 23-24 травня, проходило спокійно.

Нині фаворити обмінюються заявами. У русі «Брати мусульмани», приміром, вважають, якщо на виборах переможе Шафік, то Єгипту загрожує «повернення колишнього режиму». Тому ісламісти закликали лідерів інших політичних партій підтримати у другому турі їхнього кандидата.

Мухаммед Мурсі закликав єгиптян відстоювати цінності минулорічного антипрезидентського повстання, висловивши впевненість у тому, що результати другого туру служитимуть революції та інтересам єгипетського народу. У свою чергу останній прем’єр за часів президентства  Мубарака запевнив: назад шляху немає, і Єгипет не повернеться в дореволюційний  час.

Водночас Хамдін Саббахі з лівої партії Аль-Карама — кандидат, який, за попередніми даними, став третім на історичних президентських виборах у Єгипті і не пройшов до другого туру — вимагає перерахунку голосів, заявляючи про численні порушення, які могли істотно вплинути на підрахунок голосів.

І хоча  міжнародні спостерігачі вже привітали проведення виборів, назвавши їх історичним досягненням, однак не можна не погодитись із думкою, що єгиптяни постали перед  най?непривабливішим із можливих виборів.