БУТИ ЧИ НЕБУТИ? Готівка у банкоматах в обмеженому обсязі, контроль на кордонах усередині Шенгену і контроль капіталу в зоні євро – ось що може трапитися, якщо Афіни відмовляться від спільної валюти. Цю тему обговорювала у вівторок Єврокомісія. Європа стурбована політичною нестабільністю у Греції, де на повторних виборах 17 червня можуть перемогти крайньо ліві.

«З міркувань громадського порядку та громадської безпеки країни-члени ЄС можуть відновити ті чи інші обмеження»,- заявив один із речників Єврокомісії Олівє Байі. – «Ми у Єврокомісії стежимо за виконанням європейських договорів, і відповідаємо тим, хто запитує нас, що передбачає законодавство ЄС у подібних ситуаціях. Ми надаємо інформацію, але це не означає, що ми готуємо план».

Приблизно три чверті греків хочуть, аби в країні залишалася спільна валюта. Однак у разі перемоги крайньо лівої коаліції «Сиріза» її лідер Алексіс Ципрас планує переглянути угоду Греції з міжнародними кредиторами про виділення допомоги. Це підштовхне Афіни до виходу з євро.

 Copyright © 2012 euronews