ВИБОРИ. Європейський Союз привітав сьогодні Сербію з «вільними і мирними» парламентськими і президентськими виборами, що відбулися вчора, передає Радіо Свобода.

Як заявила речниця верховного представника ЄС із закордонних справ Катрін Аштон Мая Коціянчич, нова влада Сербії мала б залишитися віддана інтеграції з Євросоюзом.

Вона особливо подякувала Організації з безпеки і співпраці в Європі за організацію голосування для сербів у Косові й заявила, що в ЄС далі підтримуватимуть розвиток співпраці між Сербією і Косовом.

За ще не офіційними даними президентських виборів, у друге коло виходять донедавній проєвропейський президент Борис Тадич із 26,7 відсотка голосів і проросійський лівий діяч Томислав Николич із 25,5 відсотками. Друге коло має відбутися 20 травня.

У парламентських виборах, за повідомленнями, наразі веде перед Николичева права націоналістична Сербська прогресивна партія, яка отримує 24 відсотки голосів, а Тадичева центристська Демократична партія стає другою й має 22,3 відсотка.

Третє місце з 15 відсотками здобуває ліва націоналістична Соціалістична партія Сербії, яку створив у 1990-му з колишньої югославської компартії Слободан Милошевич. Її ж кандидат прийшов третім і на президентських виборах, а це свідчить про майже подвоєння її популярності порівняно з попередніми виборами.

Як вважають, у новому парламенті Соціалістична партія Сербії тепер стане вирішальною силою при створення уряду. За прогнозами, вона, як і після попередніх виборів, створить владну коаліцію з Демократичною партією. Але її керівники нині заявляють, що тепер вимагатимуть посади прем’єра для себе.

Також учора в Сербії відбулися вибори місцевих органів влади.