Вадим БУЧА
для «Урядового кур’єра»

ПАРТНЕРСТВО. Як повідомив на урядовому брифінгу міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, за підсумками візиту глави уряду до Брюсселя та засідання Ради з питань співробітництва Україна—ЄС можна зробити кілька висновків.

Передусім міністр наголосив на тому, що Євросоюз схвально оцінює та готовий і надалі надавати необхідну підтримку зусиллям українського керівництва щодо впровадження політичних та соціально-економічних реформ. Також позитивну оцінку отримали новий Кримінально-процесуальний кодекс, закони про громадські об’єднання та про доступ до публічної інформації. ЄС підтверджує і готовність підписати та ратифікувати Угоду про асоціацію. «Водночас наголошується на необхідності вирішення питань щодо окремих резонансних кримінальних справ. З цього приводу було проведено відвертий та відкритий діалог», — зазначив Костянтин Грищенко.

Окрему увагу міністр акцентував на тому, що з боку ЄС підтверджено відсутність намірів щодо політичного бойкоту фінальної частини Євро-2012 в Україні. Він наголосив на тому, що футбол — для вболівальників, а не політиків. При цьому він заявив, що жодне питання, яким би складним воно не було, не може слугувати перешкодою для розвитку відносин з ЄС. Адже керівництво України завжди готове обговорювати будь-які проблеми і дослуховуватися до порад європейських колег.