ПРОГНОЗ

Під час матчів футбольного чемпіонату Україну відвідає приблизно мільйон іноземців 

За інформацією Державної прикордонної служби, торік з 24,5 млн іноземців, які в’їхали до України, 1,2 млн відвідали нашу країну з туристичною метою. При цьому обсяг туристичних послуг, наданих туроператорами, становив 9,8 млрд грн. Проте цього року у зв’язку з проведенням Євро-2012 очікується значне збільшення туристського потоку. За попередніми підрахунками, під час футбольних матчів Україну відвідає до 1 млн туристів. А з урахуванням наявних тенденцій туристський потік до нашої країни цього року збільшиться на 30—40% і становитиме майже 2  млн осіб. Про це на урядовому брифінгу повідомила голова Державного агентства з туризму та курортів Олена Шаповалова.

Так, за її словами, обсяг туристичних послуг цього року може збільшитися на 50% порівняно з минулим. Водночас Олена Шаповалова зауважила, що більшість туристів із країн, жителі яких мають право відвідувати Україну без віз, не користуються послугами вітчизняних туроператорів.

Коментуючи ситуацію з розміщенням іноземних уболівальників під час Євро-2012, Олена Шаповалова заявила, що вільних місць проживання не бракує. Так, за інформацією міст-господарів чемпіонату, кількість вільних місць у Києві становить 2300, Донецьку — 2900, Харкові — 746, Львові — 146. До того ж вартість цих місць прийнятна. Ціна проживання однієї особи за добу в гуртожитках коливається від 6 до 83 євро, в готелях без категорії — від 9 до 98 євро, у тризіркових готелях — від 30 до майже 200 євро, в чотиризіркових готелях — від 50 до 211 євро. При цьому Олена Шаповалова повідомила, що на час проведення Євро-2012 вільних місць у п’ятизіркових готелях уже немає.

Голова держагентства також підкреслила, що збільшенню туристського потоку та розвитку туристичної галузі також сприяють законодавчі зміни, зокрема положення Податкового кодексу, згідно з яким готелі категорії 3—5 зірок звільняються від податку на прибуток, отриманий від надання готельних послуг. За словами Олени Шаповалової, завдяки цій нормі лише у містах-господарях Євро-2012 кількість закладів розміщення збільшилася цього року на 114% порівняно з 2010-м. Лідерами зростання є Донецьк (357%) та Львів (279%).

Cприятливим для розвитку галузі є положення Податкового кодексу, згідно з яким  всі фізичні особи-підприємці, які надають послуги тимчасового розміщення туристам, зокрема в сільській місцевості, можуть стати платниками єдиного податку 2 або 3 групи.