ГЕНДЕРНА РІВНІСТЬ.Єврокомісія запропонувала зробити обов’язковими 40-відсоткові квоти для жінок на керівних посадах у великих компаніях. Брюссель каже ні «скляній стелі», тобто, бар’єрам у кар’єрі жінок. На збільшення кількості жінок-директорів компаніям дають термін до 2020 року. Комісар ЄС з питань юстиції підкреслила, що жінки-боси мають відповідати всім необхідним критеріям:

«Це вибір на основі компетенції. Тобто жінку братимуть на посаду не тому, що вона жінка, а тому що вона хороший професіонал, який знає, як виконувати свою роботу»,- заявила Вівіан Редінг.

Серед лідерів компаній у ЄС нараховується лише 15% жінок, при тому, що 60% випускників університетів - жіночої статі. Між тим кілька країн ЄС, насамперед Німеччина та Британія, виступають проти квот для жінок. Єврокомісії вже довелося пом’якшити свою пропозицію: квоти не передбачено для малих та середніх підприємств, а також для топ-менеджерів:

«Пропозиція може бути більш амбітною, далекосяжною. Але це перший крок на шляху до балансу статей серед членів правління у компаніях, зареєстрованих на фондовій біржі,- каже віце-голова Комітету з жіночих справ Європарламенту Едіт Естрела. - І я згодна, що туди не включено малі та середні підприємства, тому що цьому сектору не легко дотримуватися балансу між жінками та чоловіками».

За останні 10 років Євросоюз зробив невеликий поступ у підтримці жінок-керівниць. Пропозицію Єврокомісії щодо жіночих квот мають ще затвердити у Європарламенті та країнах ЄС. Кажуть, що схвалити документ буде дуже непросто.

Copyright © 2012 euronews