КРОК ВПЕРЕД, ДВА КРОКИ НАЗАД. Єврогрупа вирішила дати Афінам два додаткових роки для скорочення рівня держборгу. А на отримання нового траншу фінансової допомоги Греція має чекати щонайменше до 20 листопада. Саме тоді, за словами Жан-Клода Юнкера, Єврогрупа може ухвалити рішення на своєму позачерговому засіданні в Брюсселі. До того часу міністри фінансів країн Єврозони ознайомляться зі звітом інспекторів Трійки щодо стану економіки Греції.

«Єврогрупа очікує, що до того часу усі елементи, необхідні країнам для запуску відповідних національних процедур для ухвалення наступного траншу фінансової допомоги, будуть готові. Надання кредиту залежатиме від остаточної оцінки Трійкою усіх попередніх дій з боку грецького уряду», – заявив Юнкер.

Не всі учасники зустрічі погодились надати Греції два додаткових роки, аби скоротити держборг. Голова МФВ Крістін Лаґард переконана, що Греція здатна виконати програму до 2020 року, як і було заплановано раніше. Проте решта кредиторів визнали неспроможність Греції втілити завдання.

«Ще багато належить зробити стосовно фінансування та заборгованості. І з точки зору МВФ, Греція має досягти прийнятного рівня заборгованості у 2020 році, тоді борг має становити 120% ВВП»,– заявила очільник МВФ Крістін Лаґард.

За оцінками експертів цьогорічний борг Греції перевищить 185% ВВП. Попри масові акції протесту уряд країни ухвалив нову низку жорстких заходів економії.

Copyright © 2012 euronews