ЄВРОСПРАВИ.Європейські залізниці – в занепаді. За останні 10 років їм не вдалося збільшити свою частку у перевезенні пасажирів, а перевезення вантажів навіть зменшилося. Причина – в закритості ринків та низькій конкуренції, кажуть у Єврокомісії. І пропонують внести зміни до європейського законодавства в цій сфері.

«Функції управління транспортними мережами та залізничними перевезеннями варто розділити», – каже віце-президент Єврокомісії Сіїм Каллас.

Розподіл функцій – головна ідея так званого Четвертого залізничного пакету ЄС. При цьому оператори транспортної інфрастурктури не проти стати більш незалежними.

«Для компаній, що управляють інфраструктурою, незалежність – це крок вперед, ми будемо сильнішими, матимемо більше прав і відповідальності, а також інструментів для нашого бізнесу», – каже директор компанії з управління інфраструктурою Моніка Хаймінг.

Втім, новими пропозиціями задоволені не всі. Їх супротивники побоюються погіршення якості послуг.

«Ми констатуємо, що розділення функцій інсує в нашій країні з 2005 року, а якість послуг погіршилася. Є достатньо проблем щодо спілкування, перекладення відповідальності, схвалення рішень, а у підсумку, – це втрачені хвилини для користувачів», – каже голова бельгійської асоціації пасажирів Джанні Таббоне.

Долю пропозицій Комісії, які також передбачають відкриття ринків внутрішніх перевезень, вирішать міністри транспорту ЄС та Європарламент.

 Copyright © 2013 euronews