МЕДИЧНЕ СТРАХУВАННЯ. Венсан, Альп дЮе (Франція):

«Доброго дня, мене звати Венсан, я їду до Польщі на Євро-2012 . Я чув про європейську картку медичного страхування, яка може покривати витрати у випадку лікування в Польщі. Як я можу її отримати і скільки це коштуватиме? Дякую за відповідь».

Малгожата Куровська, фахівець Europe Direct з питань комунікації:

«Відповідно до правил ЄС з координації соціальної безпеки, у випадку потреби європейська картка медичного страхування дозволяє отримати медичну допомогу в державному закладі у країні, де ви подорожуєте. Ви повинні отримати картку від страхової компанії перш ніж вирушите у подорож.

Європейська картка медичного страхування покриває витрати під час короткотермінового перебування в будь-якій з 27 країн ЄС, а також Ісландії, Ліхтенштейні, Норвегії чи Швейцарії, до прикладу, коли ви їдете у відпустку, відрядження чи навчання.

Це не додаткове медичне страхування, а підтвердження того, що ви застраховані, що у вас є медичне страхування в будь-якій з цих країн.

Картка — безкоштовна, її повинна видати організація, що забезпечує вам медичне страхування у вашій країні. В деяких країнах європейська картка медичного страхування поєднується з національною карткою. В інших країнах ви повинні окремо подати на неї заявку.

Європейська картка медичного страхування не завжди звільняє вас від оплачування лікування. Вона лише гарантує, що вас лікуватимуть так само, як і застрахованих людей у країні, в яку ви приїхали. Таким чином, залежно від законів у цій країні, вам, можливо, доведеться платити.

Якщо ви заплатили за незаплановане лікування за кордоном, вам слід вимагати відшкодування в цій країні. Якщо ви не можете цього зробити під час вашого перебування, ви також маєте право на відшкодування витрат в країні, де ви застраховані, вже після повернення». 

Copyright © 2012 euronews