ЄС-КИТАЙ: НОВИЙ ФОРМАТ ВІДНОСИН. Віце-прем’єр Держради КНР Лі Кецян зустрівся минулого четверга у Брюсселі з лідерами Євросоюзу. Головні теми дискусії – економічна співпраця, енергетика й сталий розвиток міст. Китай також зацікавлений, щоб Європа, найбільший ринок для його товарів, вийшла з кризи. Пояснює брюссельський експерт П’єр Дефрень:

«Європа й Китай потребують взаємних інвестицій. Ми вклали величезні кошти в Китай, ми є найголовнішим інвестором цієї країни, і китайці повинні віддячити нам тим самим. Таким чином вони допоможуть не тільки нам, а й самим собі. Тому що сьогодні торговельні відносини ґрунтуються на інвестиціях».

Лі Кецян не провів у Брюсселі жодної прес-конференції. Асоціація міжнародної преси звинуватила інституції ЄС, що вони дозволяють владі Китаю й Росії диктувати, чи будуть зустрічі з пресою.

«Я так розумію, що він здійснює ознайомчу поїздку. Сьогодні Комуністична партія Китаю переживає внутрішні проблеми, зміна влади в країні виявилася складнішою, ніж це можна було уявити. На цьому тлі він виявляє певну обережність і стриманість»,- уважає експерт Дефрень.

Лі Кецян має стати наступником Веня Цзябао, нинішнього лідера китайського уряду. Передача влади планується у жовтні. 

Copyright © 2012 euronews