ГОТОВНІСТЬ. Митники максимально спростять перетин кордону.
 

На Чопській митниці, що в Закарпатті, наближення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, додає певності: все буде «ОК» .

— На озброєння взяли весь арсенал засобів, спроможних пришвидшити здійснення митних процедур при ввезенні на митну територію України товарів, призначених для європершості, — запевнив начальник митниці Олександр Похилько. — У міжнародних автомобільних пунктах пропуску «Чоп» та «Ужгород» створено додаткові робочі місця для посадових осіб, які  здійснюватимуть митне оформлення товарів. Визначено посадові особи у кожній зміні, які нестимуть усю повноту відповідальності.

У пунктах перетину кордону перевірили рівень знань усіх посадових осіб, які здійснюватимуть митні процедури, пов’язані з європершістю. Для переміщення товарів, що призначаються для футбольної першості, а також для самих уболівальників і учасників Євро-2012, на міжнародних автомобільних пунктах пропуску «Чоп» та «Ужгород» (на державному кордоні України з Угорською та Словацькою Республіками) керівництво митниці визначило окремі смуги руху. Ними стануть, зокрема, діючі зараз смуги для транспортних засобів, що належать особам з митними пільгами.

Угорська сторона також повідомила про свій намір визначити у пункті пропуску «Захонь» окрему смугу руху для учасників і вболівальників. Вона буде облаштована за такою самою схемою, як і на українському боці. Вказані смуги руху будуть позначені відповідними інформаційними знаками та дорожньою розміткою. Можливості запровадження такого ж порядку перетину кордону закарпатські митники обговорили і з їхніми колегами в Словаччині.

Мовного бар’єру під час проходження прикордонних процедур у гостей Євро-2012 не буде, адже значна кількість інспекторів добре володіють іноземними мовами: за знання яких 120 осіб отримують доплату. Серед них є і 56 випускників профільної академії в Дніпропетровську, які вільно розмовляють англійською, німецькою та іншими мовами. До того ж, 62 митники цього року пройшли додаткове навчання та успішно склали іспити з англійської.