ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДІМ. Крах Євросоюзу цілком реальний. Таку можливість вперше допустив голова Європарламенту Мартін Шульц, виступаючи перед членами законодавчого органу.

«Вперше в історії Європейського союзу крах ЄС став реалістичним сценарієм», - заявив політик.

За його словами, у багатьох державах-членах ЄС склалася складна ситуація: зростає ксенофобія, статус євро як валюти ставиться під сумнів, під загрозою і відкриті внутрішні кордони Європи в рамках Шенгенської зони.

У своєму виступі Шульц поскаржився на перехід важелів влади в ЄС від громадських інститутів і від демократично обраного Європарламенту до національних урядів.

«В останні кілька місяців ми стали свідками тривожної тенденції до «ренаціоналізації» і «самітізаціі»: глави держав і урядів присвоюють все більше і більше повноважень, проводять обговорення і ухвалюють рішення за закритими дверима», - дорікнув політик.

На його думку, Європарламент спільно з Єврокомісією в змозі протистояти цим тенденціям. «Ці зміни виключно небезпечні» - наголосив Шульц.

Він не обійшов увагою пропозиції Франції та Німеччини відновити прикордонний контроль у Шенгенській зоні.

«Будь-які нападки на свободу пересування - посягання на основи Європейського Союзу», - виніс вердикт глава Європарламенту.

ТСН