ПРОГНОЗИ. На сьогоднішній день європейська економіка переживає легку рецесію, про що свідчать дані, які в п'ятницю, 11 травня, опублікувала Єврокомісія, передає ТСН з посиланням  на Deutsche Welle.

Як очікують фахівці з ЄС, цього року темпи економічного зростання продовжуватимуть скорочуватися. Зокрема, прогнозується мінус 0,3%. Але вже наступного року в Єврокомісії сподіваються на зростання в один відсоток.

«На горизонті з'явилися ознаки піднесення, але економічна ситуація залишається непевною. І надалі доводиться говорити про велику різницю в розвитку окремих країн», – сказав комісар ЄС з фінансових питань Оллі Рен.

До проблемних бюджетів відносяться навіть такі великі економіки як Іспанія та Франція. Згідно з прогнозами Єврокомісії, наступного року дефіцит бюджету в цих країнах не опуститься до позначки в 3%, як того вимагають маастрихтські критерії.

Дефіцит державного бюджету Іспанії 2013-го року складатиме 6,3% від ВВП, а Франції – 4,5%. Не зможуть дотриматися маастрихтських критеріїв і Нідерланди. Там дефіцит бюджету наступного року становитиме 4,6%.

Однак з'явилась надія й на покращення. Судячи з усього, боротьба 17 країн єврозони з державною заборгованістю поступово починає приносити успіхи. Бюджетний дефіцит усієї єврозони наступного року скоротиться до 2,9 відсотка після 3,2 відсотка, які зафіксовані цього року.