КВАРТИРНЕ ПИТАННЯ. Уже у вересні родина Хоменків з Кременчука на Полтавщині отримає новеньку квартиру, на яку взяли кредит за програмою молодіжного кредитування. Це був ювілейний, 30-тисячний кредит, наданий Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву за 20 років його діяльності. Родина виплачуватиме щокварталу 3,5—4 тис. грн, а відсотків за позикою не платитиме, бо виховує дитину. 

Як зазначив голова правління фонду Леонід Рисухін, за роки реалізації фондом державних житлових програм у будівельну галузь було інвестовано  3,8 млрд грн, зведено 1,5 млн кв. м житла.

Хоча, з іншого боку, 30 тисяч помешкань за 20 років — це не так і багато, тож темпи подолання більш ніж мільйонної квартирної черги можна назвати черепашачими. У середньому виходить трохи більше тисячі квартир на рік.

Втім, нині збільшується кількість державних програм, спрямованих на допомогу людям у придбанні житла, і це дає підстави для оптимізму. Так, нещодавно у рамках реалізації соціальних ініціатив Президента стартувала нова програма здешевленої іпотеки, яка дає можливість людям виплачувати всього 3% за кредитом. Станом на 14 серпня укладено 234 угоди на здешевлення іпотеки на суму 55,6 млн грн в 22 регіонах України.

— Підготовка і законодавче забезпечення такої масштабної програми — дуже трудомісткий процес, організований Мінрегіоном, нині він майже завершився. Триває робота з удосконалення цього механізму, і безсумнівно, надалі обсяги програми нарощуватимуться значно швидше, — зауважив Леонід Рисухін.