НОРМОТВОРЧІСТЬ. Під дію податку підпадають власники об’єктів житлової нерухомості фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти. База оподаткування — житлова площа об’єкта житлової нерухомості.

Квартира площею до 120 кв.м, житловий будинок площею до 250 кв.м, садовий або дачний будинок, об’єкт житлової нерухомості, які належать багатодітним сім’ям та прийомним сім’ям, у яких виховується троє та більше дітей —не оподатковуються.

Власникам будинків площею до 250 кв. м хвилюватися не треба. Фото Володимира ЗАЇКИ

Зокрема, ставки податку для міста Києва за 1 кв. метр житлової площі (затверджені рішенням Київської міської ради від 23.06.2011 року № 242/5629 та розміщені на суб-сайті ДПС у м. Києві в рубриці «Рішення місцевих рад»):

— для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів, — 1 відсоток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на перше січня звітного (податкового) року;

— для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. метрів, — 2,7 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Податок обчислюють органи державної податкової служби (з об’єктів житлової нерухомості, які знаходяться у власності фізичних осіб) та до 1 липня звітного року  надсилають платникам податку податкове повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті, та платіжні реквізити.

Фізичні особи сплачують податок протягом 60 днів з дня вручення їм податкового повідомлення-рішення, повідомляє прес-центр столичної податкової служби