МЕДИЦИНА. На Луганщині кожна десята людина, що прийшла здати кров, не може цього зробити через стан здоров’я. Водночас кожний десятий донор в країні — луганчанин. Таким є парадокс, про який розповіла на брифінгу головний лікар обласної служби крові Олена Фролова.

«Головна проблема на сьогодні — здоров’я донорів. Підвищений тиск і температура, перенесені операції і травми, перебування в закордонних відрядженнях (повернувшись з-за кордону, людина може стати носієм вірусного захворювання), нанесення татуювань та пірсинг — усе це протипоказання для того, аби людина отримала дозвіл стати донором», — каже О. Фролова.

До того ж, за її словами, керівники багатьох підприємств, особливо приватних, не відпускають працівників здавати кров: за законом цього дня такій людині треба надати відгул зі збереженням середньої заробітної плати. За словами лікаря, у відповідь дедалі частіше можна почути: «Якщо він здає кров — як співробітник не потрібний». Така ось «економія» на людяності.

Тим часом оснащеність обласної служби крові така, що «ми єдині в Україні випускаємо повний спектр препаратів, що виготовляють із донорської крові, які в лікарнях надають на безоплатній основі», — наголосила О. Фролова.

Останнім часом до агітації щодо здачі крові приєдналися священики. Лікарі сподіваються, що слова проповідників сприятимуть залученню донорів. Адже перед хворобою рівні всі — керівники приватних підприємств та працівники, їхні близькі та рідні. Більшість людей це чудово розуміє, тож Луганська область разом з АР Крим займають провідні позиції у формуванні донорських кадрів.