ВИБОРИ. За попередніми результатами «Національного екзит-полу 2012», який проводив опитування виборців щодо їхнього голосування за партійними бюлетенями, опозиційні партії можуть отримати більшість у парламенті.

Про це сказав заступник генерального директора Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Валерій Чалий, коментуючи попередні результати екзит-полу, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

«Якщо подивитися на ці дані, то вони є несподіваними для всіх нас. Але видно, що опозиційні партії фактично виходять на цифру 50 відсотків за пропорційною системою, а то й більше. Це говорить про те, що в новому парламенті контрольні функції зростатимуть. І це хороший сигнал, як на мене», - сказав Чалий.

Він наголосив, що йдеться лише про результати голосування за партійними списками, оскільки Національний екзит-пол не брав участі в опитуванні респондентів щодо голосування за мажоритарників, які власне можуть внести серйозні корективи у розстановку парламентських політичних сил.

«Але після проголошення офіційних результатів, конфігурація серйозно залежатиме від мажоритарної частини парламенту. Під час нашого екзит-полу ми не проводили оцінок мажоритарних округів», - пояснив експерт.

Що ж до перебігу самого процесу опитування респондентів на виборчих дільницях, то Чалий вважає його задовільним. «У цілому, я не думаю що інтерв'юери були під якимось тиском. Фактично все пройшло нормально, десь були технічні питання, але загалом чогось серйозного не було, принаймні якщо порівнювати із 2004 роком», - підсумував заступник гендиректора Центру.

Як повідомляв УКРІНФОРМ, за попередніми даними «Національного екзит-полу 2012», до парламенту проходять п'ять партій: Партія регіонів - 28,1%, Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» - 24,7%, "УДАР" - 15,1%, "Свобода" - 12,3%, Комуністична партія - 11,8%.