ВОЛЕВИЯВЛЕННЯ

Проект нової Конституції Єгипту підтримали майже 64 % виборців, а незгодні знову протестують

Оголошуючи офіційні результати голосування на референдумі щодо проекту нової єгипетської Конституції, голова центрвиборчкому суддя Самір Абу ель-Мааті наголосив: усі скарги розглянуті, й там, де мали місце порушення, підсумки анульовані. Йдеться, зокрема, про дільниці,  де підрахунок голосів почався завчасно чи де підтвердилося, що контроль не здійснювався представниками суддівського корпусу. А отже, на його думку,  волевиявлення було демократичним.

За його словами, явка становила 32,9%: з понад 51 мільйона  зареєстрованих виборців у голосуванні взяли участь понад 17 мільйонів чоловік. Законо?проект підтримали 63,8 % виборців,  «проти»  висловились 36,2%. Ухвалення Основного Закону дасть змогу  Єгипту обрати новий парламент і створити державні інституції. Однак опозиція заявляє, що в розробці нової Конституції брали участь лише представники ісламістських партій і тому закон не відповідає інтересам усіх верств населення Єгипту.

Опозиція також заявляє, що нова Конституція не захищає належним чином права жінок, надає більше переваг мусульманській більшості у порівнянні з християнською меншістю країни.

Право голосу — одне з небагатьох, що залишилося єгиптянкам. Фото з сайту news. yahoo.com

З  прийняттям нової Конституції впродовж двох місяців має бути визначена дата проведення нових парламентських виборів. Весь цей час законодавчі повноваження будуть закріплені за Радою шури (Верхньою палатою парламенту), яка традиційно виконувала лише консультативні функції. А дві третини місць у цьому органі влади  за підсумками січневих виборів  посідають  представники ісламістських партій і течій, ще одна третина у складі 90 чоловік, що призначаються президентом, визначилася минулої п’ятниці, коли Мухаммед Мурсі оголосив список депутатів Ради шури.

Загалом до неї увійшли ще представники 17 ліберальних і світських партій неісламського спрямування, а також копти і богослови з Аль-Азхара, найбільшого у світі ісламського університету. Учора рада провела своє перше засідання з новими повноваженнями.

Експерти нагадують: стаття про те, що іслам — основа правової системи Єгипту, містилася і в минулій редакції Конституції. Однак тепер ця декларація наповнюється реальним змістом. Одна зі статей стверджує, що чоловіки і жінки не рівні, оскільки так вважає шаріат.

Раніше повідомлялося, що один з найбільш популярних кандидатів у президенти Єгипту заявив, що Конституція повинна ∂рунтуватися на Корані й шаріатському праві.

Не згодні з результатами референдуму у свою чергу заявляють, що не збираються згортати протестні акції й апелюють до міжнародної спільноти. Щоправда, лунають лише заклики  розслідувати порушення, а  оскаржувати результати референдуму противники чинної влади не планують.  А до виборів законодавча влада перебуватиме в руках  Мухаммеда Мурсі, який все ще намагається стати президентом усіх єгиптян.