ДИСКУСІЯ

У США намагаються правильно розставити акценти після трагедії у Ньютауні

Попит на вогнепальну зброю у США за останні кілька днів зріс у рази. Власники спеціалізованих магазинів припускають, що це пов’язано зі страхом американців за своє життя. Зброю купують переважно з метою самооборони, вважають вони.

Водночас значна частина суспільства переконана, що безконтрольний продаж вогнепальної зброї варто припинити. Петицію з такою вимогою за кілька днів  підписали майже 200 тисяч громадян — жодна громадська ініціатива не отримувала за короткий термін такої широкої підтримки.

Днями текст звернення американців до свого президента опублікували на сайті Барака Обами в розділі «Ми — народ». А згідно з місцевими законами, на розгляд уряду направляються петиції, які набрали понад 25 тисяч підписів.

Такі зміни в житті американської громадськості були спровоковані трагедією, що сталася в штаті Коннектикут 14 грудня: у приміщенні  початкової школи в Ньютауні 20-річний Адам Ленза розстріляв 26 осіб. Серед загиблих — матір злочинця і 20 дітей.

А тим часом у США загострюються дебати про контроль над зброєю. Приміром двоє сенаторів, які досі підтримували вільний продаж зброї, закликали до змін у законодавстві, що регулює цю сферу. Це сталося потому, як у понеділок поховали перших жертв стрілянини в школі Ньютауна.

У неділю президент Обама сказав жителям Ньютауна, які зійшлися на молитву за загиблими, що США мають докласти більше зусиль для захисту дітей. Пізніше він провів зустріч із членами своєї адміністрації, щоб обговорити, як саме можна змінити законодавство. І в понеділок речник Білого дому Джей Карні повідомив, що частиною відповіді на насильство в США має стати суворіший контроль за зброєю, однак наголосив, що в президента поки що немає конкретних планів, які він міг би оголосити.

А доки точиться дискусія,  налякані американці «дмухають на воду». У понеділок місцева влада призупинила навчання в кількох школах неподалік від злощасного Ньютауна через… загрозу нового масового вбивства. Причина переполоху — підозрілий чоловік, якого помітили поблизу однієї з установ містечка Ріджефілд.