КОРДОН. У суботу на українсько-угорському кордоні у «коркові» застрягли майже півсотні мікроавтобусів. Кількість транспортних засобів загрозливо збільшувалася: вранці наступного дня перед шлагбаумом стояли не менше ста авто. Хоч людей забезпечили гарячими напоями та їжею, надали приміщення для обігріву, настрою це не додавало.

Тривалість огляду прикордонниками і митниками одного авто не перевищувало півгодини. Пасажирами більшості мікроавтобусів були заробітчани, які везли із собою чимало подарунків, речей, що підлягають огляду, це і створювало чергу.

На терміново скликаній нараді, в якій узяв участь голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида, було вирішено задіяти додаткові зміни працівників кордону.

Робота пішла «веселіше», і до ранку понеділка черга майже повністю зникла. Оперативне реагування дозволило прикордонникам здолати нештатну ситуацію.

Але не завжди все залежить від них. У січні 11 дітей українців не змогли перетнути державний кордон у Чопі через … батьків. Декотрі дітлахи не змогли поїхати на відпочинок, інші – на навчання.

– Дорослі неправильно оформили документи на перетин цими неповнолітніми кордону, – сказав начальник відділу прикордонного контролю штабу Чопського прикордонного загону підполковник Павло Шварцман. – Проблеми виникають, коли дитину везе з собою хтось один із батьків, не маючи доручення від іншого. Буває й таке, що ці документи не рідко підробляють. Неповнолітнього доводиться відправляти назад.

Від червня минулого року запроваджено нововведення, яке дозволяє попереджувати працівників кордону про приїзд організованих груп електронною поштою. В ній вказуються відомості про склад групи і час перетину кордону.

– На жаль, цією можливістю відтоді скористувалися лише дві групи, – заявив помічник начальника Чопського прикордонного загону, начальник прес-служби Роман Павленко. – Шкода, бо попереднє повідомлення – запобіжник черг на кордоні. Електронну адресу, на яку слід відсилати інформацію, можна взяти з офіційного сайту Державної прикордонної служби.