ЗНИКНЕННЯ. Кілька днів у Ватикані загадково зник колишній хакер, якого Святий престол взяв на службу як головного комп'ютерника.

«Його називають «інженером Папи». У його руках знаходяться всі коди для входу в комп'ютерну систему Ватикану. Він є хранителем безлічі секретів, зокрема й тих, які стосуються скандального опублікування внутрішніх документів Святого престолу. Але він безслідно зник кілька днів тому», передає ТСН з посиланням на La Repubblica.

За даними видання, цей молодий хакер, якому зараз 36 років, створив систему Firewall для захисту сучасного комп'ютерного центру, розташованого в підземеллях папського палацу.

У Ватикані знають, що мова йде про унікального спеціаліста, який, за бажанням, може зламати систему і заволодіти цінної інформацією. При цьому його ім'я невідоме більшості з тих, хто перебуває всередині священних стін.

«Його історія є одним з секретів Ватикану, які найбільше охороняються. Колись він зламав комп'ютерну мережу Ватикану. На нього вийшли досить швидко, але замість того, щоб покарати, його взяли на службу. Згодом йому довірили делікатну справу – захист комп'ютерної системи Святого престолу. За словами експертів, вона порівнянна або навіть перевершує рівень аналогічних систем американських спецслужб», – зазначає автор статті.

Теоретично, припускають журналісти, колишньому хакеру відомі всі контакти і внутрішні e-mail, шифри та коди Банку Ватикану і навіть, можливо, таємниці так званих «воронів», людей, які поширили ватиканські листи.

La Repubblica вважає, що ця нова детективна історія стала ще однією з численних таємниць так званого скандалу Vatileaks, який спалахнув після викрадення секретних документів, які опинилися в розпорядженні ЗМІ. З цим скандалом, зокрема, також пов'язують арешт особистого камердинера Папи і зняття з посади президента Банку Ватикану Етторе Готті Тедескі. На думку оглядачів, за Бронзовими Воротами почалася боротьба за Папський престол.