ОБЕРЕЖНО — РЕГЛАМЕНТ! Автор уже  ухваленого в першому читанні законопроекту «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» Віталій Журавський заявив, що, цитуємо, «зваживши всі обставини і виходячи з державних інтересів», він вирішив відкликати свій законопроект.

Завважимо, що народний депутат зробив цей крок уже після того, як Президент нашої держави назвав  прийняття документа помилкою. А ще  раніше, точніше, одразу після  результативного голосування Верховної Ради (244 — «за»), свій рішучий протест проти запровадження суворих санкцій до журналістів, а також інших громадян, що поширюватимуть  інформацію, котру будь-хто розцінить як посягання на його честь і гідність,  прилюдно висловили широка громадськість, творчі спілки, вітчизняні та міжнародні  журналістські організації.

Чимало вітчизняних мас-медіа піддали осуду спробу законодавчо прирівняти наклеп до кримінальної дії, назвавши законопроект 11013 небезпечним кроком назад, підступним ударом по свободі преси і українській демократії загалом. 

Важливо, що солідарність із медійниками виявили юристи, представники інших сфер, а Уповноважений Верховної Ради з прав людини заявила, що норми цього законопроекту суперечать Конституції України та міжнародним актам, які підписала наша держава.

Щодо заяви Віталія Журавського, то, як небезпідставно роз’яснює ЛігаЗакон, Регламент Верховної Ради (стаття 104) не дає депутатові права відкликати проект після включення його до порядку денного сесії.

Щоправда, сама Верховна Рада перед його прийняттям у першому читанні, відповідно до свого рішення, може відкликати законопроект і зняти з розгляду. Тепер це слід зробити лише через прийняття відповідної постанови парламенту щодо скасування свого рішення про прийняття проекту в першому читанні.