ЕКСПЕРИМЕНТ. У Кременчуці на Полтавщині йдуть лабораторні випробування установки виробництва гіпохлориду натрію, яким, у разі успішного завершення випробувань, очищатимуть дніпровську воду. Про це повідомили в КП «Кременчукводоканал». Головний технолог підприємства Марина Якимець розповіла, що установку спеціально для цього наддніпрянського міста розробили спеціалісти київського ТОВ «Лайнекс». Принцип її роботи полягає в розкладанні шляхом електролізу звичайної кухонної солі електричним струмом.

До честі розробників, вони не присвоюють авторства цього способу очищення води. Він давно відомий і широко використовується у промисловості. Але столичні інженери внесли своє ноу-хау — створили пристрій, що дає можливість отримати гіпохлорид натрію із солі марки «Екстра» з оптимальним коефіцієнтом співвідношення кухонної солі й електрики.

На думку кременчуцьких комунальників, цей спосіб очищення води не тільки ефективний, а й безпечний.

— Лабораторні дослідження показують, що вміст хлорорганічних сполук у воді, яку обробили гіпохлоридом натрію, майже у 1,6 раза менший, ніж під час традиційного знезараження води хлоруванням, — пояснила Марина Якимець.