КОНВЕРСІЯ. Сучасний дитячий садок на 150 місць має стати результатом конверсії військової частини в місті Біляївка, що неподалік Одеси. На 3,4 га, успадкованих від вояків, крім дитсадка, має бути розташований ще й спортивно-оздоровчий комплекс. Міський голова Біляївки Михайло Бухтіяров запевняє, що «відвойовані» в Міноборони території не будуть застосовані ані під бізнес, ані під житлове будівництво — тільки для загальних потреб громади.

Про те, що потрібен дитсадок, люди заявили самі — в рамках регіональної ініціативи «Народний бюджет», коли громада на спеціальних зборах сама вирішує, куди в першу чергу слід спрямувати бюджетні кошти.

«Дитину в дитсадок важко було влаштувати, — згадує жителька Біляївки Катерина Данильченко, мама 4-річної Саші, — дуже велика черга. Тож можу тільки порадіти за тих мам, котрі матимуть із цим менше клопоту». Дитсадок має відчинити двері перед малюками вже навесні наступного року. Роботи чимало — від колишньої казарми залишаться хіба самі стіни. Та й коштуватиме переобладнання не мало не багато — 34 млн грн. Але з його завершенням дефіцит місць у дитсадках Біляївки буде зменшено наполовину, а заплановане спорудження ще двох дошкільних закладів зведе його нанівець.

Загалом на Одещині планують, що наступного року саме дитсадки — услід за школами та лікарнями — стануть пріоритетним напрямком роботи влади. Хоч старт дано вже нині: у вересні в Одесі, де брак місць у дитсадках є, либонь, найвідчутнішим, має відкритися фактично новий дитячий садок на місці дошкільного закладу Чорноморського морського пароплавства, котрий не працював майже сім років.