ДОСЛІДЖЕННЯ

Щоб з’ясувати вік рідного міста, Запорізька міськрада створила науково-дослідну групу фахівців

Офіційна наукова думка про початок історії міста Олександрівська, з 1921 року перейменованого в Запоріжжя, дотримується версії, що він  пов’язаний з будівництвом наприкінці ХVIII століття Нової Дніпровської укріпленої лінії. Втім, група авторитетних істориків та письменників стверджує, що сучасне індустріальне місто на Дніпрі значно старіше.

Народжене фортецею     

Нова Дніпровська укріплена лінія наприкінці ХVIII століття мала  захистити край від татарських набігів, а також посилено контролювати землі Війська Запорізького з боку Російської імперії. Простяглася вона на 180 км від Дніпра до Азовського моря. До її складу мали увійти сім фортець. Одну з них — Олександрівську — на Дніпрі, зі спорудження якої починається історія Олександрівська, закладено влітку 1770 року. Її будували в гирлі річки Мокра Московка.

За осінь і зиму викопали фортечні рови, намітили вали за зовнішніми контурами. Однак навесні, коли танули сніги, Мокра Московка підтопила фортецю. Тож вирішили перенести її в інше місце: у травні 1771 заклали за два кілометри на північний захід від старої, ближче до Дніпра і річки Суха Московка, а завершили будівництво вже в 1775 році.

Біля неї почав формуватися так званий «форштат» — передмістя, де спочатку селилися будівельники-селяни, каторжани, обслуга фортеці, відставні солдати. У 1785 році Олександрівський форштадт перетворили на посад, тобто поселення міського типу. А 1806 він набув статусу повітового міста. Тож згідно з цією версією, цього року  Запоріжжя святкує своє 242-річчя.

У колишній жіночій гімназії тепер навчаються студенти Запорізького національного університету.
Фото автора 

Офіційну дату можуть змінити

Історик Юрій Вілінов дотримується іншої думки, вважаючи, що Запоріжжя засноване 1103-го (цим роком датовано першу згадку в «Повісті временних літ» про поселення Протолче на острові Хортиця), тож, відповідно, в 2013 запоріжці святкуватимуть 910-річчя рідного міста.

За словами Юрія Аркадійовича, Протолче — поселення площею майже 16 га, засноване в кінці Х століття. Археологи вважають, що воно існувало понад 100 років до того, як його згадано в літописі.

А ось міська рада Запоріжжя має намір змінити офіційну дату його заснування: з 1770 року на... 952-й. Такого висновку дійшла спеціальна  науково-дослідна група, за що проголосувало 50 депутатів. Народні обранці ухвалили таке рішення на підставі перших письмових згадок про поселення на території міста, зафіксованих у трактаті візантійського імператора Костянтина VII. Але й воно не остаточне. Результати роботи групи міськрада взяла до відома. Надалі їх розглянуть у профільних установах, оцінять вплив на імідж міста та інші аспекти. Нагадаємо, що цього року, керуючись традиційним датуванням, місто відзначило свою 242-у річницю.