ДОМОВИЛИСЬ. На виконання укладеної у травні рамкової угоди  про купівлю-продаж природного газу НАК «Нафтогаз України» і RWE (Німеччина) підписали днями контракт на щодобове постачання протягом листопада — грудня 2012 року майже мільйона кубометрів  природного газу.  Загальний обсяг  надходжень  становитиме  56 млн 744,64 тис. кубометрів, повідомив директор департаменту балансів газу, метрології та обліку газу і нафти  «Нафтогазу» Павло Афанасьєв. За його словами, газ надходитиме до нашої країни з Польщі через ГВС «Дроздовичі» однією з ліній газопроводу, що з’єднує системи передачі двох держав.

Наприкінці вересня головний інженер ДК «Укртрансгаз» Олег Михалевич заявив, що вітчизняна газотранспортна система вже готова до реверсного прийому газу з Європи обсягом до 5 млрд кубометрів на  рік. Він також  зазначав, що без додаткових капіталовкладень обсяг реверсних поставок палива в Україну може бути збільшено до 20 млрд кубометрів за  рік.

У свою чергу енергетичні експерти стверджують, що Україна зможе закуповувати на європейських спотових ринках та імпортувати великі обсяги природного газу, починаючи з 2015—2016 років. Вони також переконані, що  це може мати вирішальний вплив на подальші позиції України в переговорному процесі з «Газпромом».