ФІНАНСИ. Президент Віктор Янукович підписав закон про додаткове виділення 2,1 млрд грн на виплату зарплати шахтарям за рахунок «Нафтогазу». Про це повідомляє прес-служба глави держави. Згідно з законом, витрати і дефіцит держбюджету пропонується збільшити на 2,1 млрд грн — до 346,3 млрд і 272,2 млрд грн відповідно.

Одночасно передбачено зменшити обсяг випуску ОВДП (облігацій внутрішньої державної позики) для фінансування «Нафтогазу» на ті самі 2,1 млрд — до 9,9 млрд грн, що збереже узгоджений з Міжнародним валютним фондом дефіцит держфінансів на колишньому рівні. Згідно з пояснювальною запискою, цей закон забезпечить своєчасну стовідсоткову виплату зарплати працівникам державних вугледобувних підприємств на законодавчо встановленому рівні.

У тих, хто достроково виконує план, і зарплата має бути гідною. Фото надане автором

Поки на законодавчому рівні вирішувалась доля виплат гірникам, вони у поті чола працювали. Зокрема, шахта «Зоря» ДП «Сніжнеантрацит» (Донецька обл.) видала на-гора 420 тис. тонн антрациту, рапортувавши першими серед вугільних держпідприємств Донеччини про дострокове виконання планового річного завдання. Як повідомив директор шахти Ігор Рижиков, результат досягнутий завдяки виділенню державою коштів на закупівлю обладнання для лав і злагодженій роботі колективу шахти.