ПЕРСПЕКТИВА. Подальша дерегуляція та зменшення фіскального навантаження стануть основними напрямками бюджетної політики наступного року. Проект однойменного документа уряд ухвалив на своєму засідання минулої середи. 

Розпорядження визначає ключові параметри бюджетної політики, а саме: утримання граничного обсягу дефіциту держбюджету в межах 0,8—1%; частка перерозподілу ВВП через зведений бюджет на рівні не вищому, ніж у 2012 році; граничний обсяг державного боргу на економічно безпечному рівні, не більш як 25% ВВП проти врахованого у 2012 року 27,7%.

Для зменшення боргового навантаження основним джерелом покриття дефіциту визначено приватизацію державного майна. А державні гарантії надаватимуться не більш як під 1% ВВП.

У соціальній сфері бюджетна політика орієнтуватиметься на подальшу реалізацію ініціатив Президента, зокрема поліпшення життєвого рівня населення, шляхом підвищення соціальних допомог та пенсій, мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, посадового окладу (тарифної ставки) працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки для поступового наближення його розміру в 2014 році до рівня мінімальної зарплати.

Передбачено й встановлення державних соціальних гарантій на основі оновленого прожиткового мінімуму, забезпечення зростання реальної заробітної плати вищими темпами, ніж в 2012 році, та продовження виконання зобов’язань держави з компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень.

Визначено першочергові пріоритети економіки, зокрема в частині модернізації інфраструктури та основних секторів економіки, надання держпідтримки підприємствам, що запроваджують інноваційні проекти, зростання обсягів аграрного виробництва та суміжних з ним галузей, а також своєчасного відшкодування ПДВ, зокрема в автоматичному режимі. Загалом державна політика у 2013 році буде спрямована на подальшу дерегуляцію, зменшення фіскального навантаження та впровадження реформ у бюджетній галузі, повідомляє прес-служба Міністерства фінансів. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»