У СВІТІ. Японці готуються спостерігати метеорний потік Леоніди, чому сприятиме безхмарна погода майже на всій території країни, передає УНН з посиланням на іноземні ЗМІ.

Леоніди можна бачити в небі щороку в середині листопада, коли Земля проходить крізь потік пилових частинок, що летять по орбіті комети Темпеля-Туттля. Назву "Леоніди" він отримав тому, що його радіант - точка на небі, з якої, як здається спостерігачеві, що «падають» метеори – знаходиться в сузір'ї Лева.

Компанія Weathernews, спеціалізується на прогнозуванні й висвітленні природних явищ, найвідомішим з яких стало прогнозування часу цвітіння сакури для кожного регіону Японії, прогнозує безхмарну погоду в ніч з 17 на 18 листопада, коли зорепад досягне свого піку.

Weathernews буде вести пряму трансляцію з семи точок в режимі реального часу, доступну власникам персональних комп'ютерів, планшетів і смартфонів.

Для Леоніди характерні швидкі білі метеори, що мають швидкість 71 кілометр на секунду. Леоніди увійшли до числа потужних метеорних потоків порівняно недавно, в 1990-і роки, коли максимальне число метеорів досягало 75 в годину.

В кінці 1990-х – початку 2000-х років відбувся феноменальний спалах активності цього метеорного потоку: у 1999 році в максимумі спостерігалося до 3,7 тис. метеорів на годину, потім цей фантастичний рекорд повторився в 2001 році. Сплеск активності пов'язаний з наближенням комети Темпеля-Туттля до Сонця. У 2003-2008 роках активність Леоніди знизилася до 30-100 метеорів на годину, проте вчені не виключають нових спалахів активності.