КВАДРАТНІ МЕТРИ

На Черкащині зростає інтерес до державних житлових програм

Основну проблему, що не дає на повну силу розгорнутися програмі надання здешевлених кредитів на придбання житла, у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ вбачають у повільній акредитації забудовників та об’єктів у банках. Багато значить і втрата довіри інвесторів до забудовників та фінансових установ, а також виплата зарплати в конвертах. Представники громадських організацій додають сюди ж і недовіру до держпрограм, які реалізовувалися раніше і внаслідок яких люди не одержали довгоочікуваного житла. Є нарікання й на непрозорість роботи Міжвідомчої комісії при Мінрегіоні, яка відбирає забудовників і об’єкти для участі в програмі, оскільки механізми їх відбору громадськості не відомі, а процес відбувається «за закритими дверима».

Водночас, хоч і повільно, але крига недовіри тане, принаймні на Черкащині, де здешевлені іпотечні кредити надають установи АТ «Ощадбанк» та АБ «Укргазбанк». Станом на середину листопада цього року видано 23 кредити. Зокрема, філія обласного управління АТ «Ощадбанк» надала п’ять кредитів у м. Черкаси на придбання квартир, забудовником яких є ПП «Надія». Обласна дирекція АБ «Укргазбанк» уже встигла надати 18 кредитів на придбання квартир у Черкасах та Умані. Житло зводять уже згаданий забудовник та ТОВ «Шанс».

У програмі здешевленої іпотеки в області беруть участь 13 об’єктів, з яких вісім — у місті Черкаси. Відсоткова ставка за кредитним договором не перевищує 16% річних, що є дуже вигідним. Відповідно до затвердженого порядку громадянин сплачує 3% ставки за кредитом та тіло кредиту, а місцевий орган влади за рахунок коштів держбюджету компенсує 13% ставки за кредитом на спеціальний поточний рахунок, відкритий у банку.

За інформацією управління НБУ в Черкаській області, нині десятки людей звертаються до банківських установ за роз’ясненнями порядку участі в програмі. Інформація про це розміщена на інформаційних стендах у відділах ЖКГ та сайтах райдержадміністрацій. Громадяни мають можливість скористатися Інтернет-сайтом WWW.MOLOD-KREDIT.GOV.UA та дізнатися про умови іпотечного кредитування, поставити запитання на форумі сайту, скористатися кредитним калькулятором та прорахувати прогнозний розмір кредиту, першого внеску, щомісячного платежу за кредитом та компенсації відсотків.