РІШЕННЯ. НКРЕ у червні не підвищуватиме вартість газу й альтернативної електроенергії. 

Таке рішення комісія прийняла, проаналізувавши дані щодо ціни, обсягів закупівлі імпортованого блакитного палива у І кварталі, прогнозів на ІІ квартал, фактичний середньозважений курс гривні відносно долара США на цей період та операційні фінансові витрати НАК «Нафтогаз України». Отже, граничний рівень цін на природний газ для промислових споживачів, бюджетних організацій та установ не змінюватиметься на початку літа. Наразі ціновий максимум встановлено на рівні 3509 грн за тисячу кубометрів.

Також без змін залишилися тарифи на електроенергію з альтернативних джерел. Так, ціна на електроенергію, яка виробляється наземними сонячними  електростанціями,  на початку літа становитиме 505,09 коп. за 1 кВт-год, станціями, розміщеними на дахах і фасадах, 1 кВт-год коштуватиме 463,00 коп. Вітряна електроенергія буде дешевшою — 122,77 коп., електростанції, що працюють на біопаливі,  продаватимуть свій товар за 134,46 коп./кВт-год, а найменша вартість на малих гідроелектростанціях — всього 84,18 коп. за 1 кВт-год. Усі тарифи встановлено без урахування податку на додану вартість. Варто нагадати, що так званий «зелений» тариф (альтернативні джерела)  не змінювався з початку року. Він визначається за формулою, в якій для кожного суб’єкта визначено коефіцієнт, розміри якого залежать від типу альтернативного джерела електроенергії та характеристик електрогенеруючого устаткування. Проте відсоток «альтернативи» у загальному енергетичному балансі держави незначний і серйозного цінового впливу не матиме.

А ось ціна на газ — важлива стаття витрат у загальнодержавній господарській діяльності. «Те, що  НКРЕ не підняло ціни на газ, зрозуміло само собою — не сезон. Споживання перебуває на найнижчому рівні, й така ціна триматиметься, можливо, до кінця літа. За умови якщо  не впаде курс гривні, а його триматиме НБУ, адже ми напередодні парламентських виборів, і потрясіння нікому не потрібні. Вітчизняна економіка показує певне зростання, зовнішні борги виплачуємо вчасно. Отже, великих метаморфоз у ціновій політиці на газ не варто чекати», — так прокоментував рішення НКРЕ для «УК» незалежний енергетичний експерт Вадим Радченко.