ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛАПС. Уже в цьому сторіччі на Землі може трапитися незворотній екологічний колапс, причому глобальна екосистема може обрушитися раптово, а не поступово, як припускали раніше.

Щоб віддалити «критичну позначку», необхідні швидкі й ефективні заходи, попередили вчені.

Група з 22 провідних біологів, екологів, геологів і палеонтологів, що представляють три континенти, провела дослідження, результати якого опубліковані в журналі Nature. Зі своїми застереженнями й рекомендаціями вони виступили напередодні Конференції ООН по стійкому розвитку, що відбудеться 20-22 червня в Ріо-де-Жанейро.

Екологічній рівновазі планети загрожують глобальне потепління, зростання чисельності населення й погіршення стану навколишнього середовища, розповідає німецьке видання Focus.

У своїх розрахунках учені виходили з того, що до 2050 року на земній кулі буде 9,3 мільярди людей, а клімат у середньому потеплішає більш ніж на 2 градуси за Цельсієм.

На думку біолога з Каліфорнійського університету й одного із провідних авторів дослідження Ентоні Берноскі, зміни будуть незворотніми й наслідки руйнівними, оскільки все населення прогодувати буде практично неможливо.

ICTV