ПІЛОТНИЙ ПРОЕКТ. У Криму ретельно готуються до вступу в дію закону України щодо розмежування земель державної і комунальної власності. Республіканський комітет із земельних питань днями презентував пілотний проект зі створення реєстру земель сільгосппризначення.  

На сьогодні територіальні органи Держкомзему в Криму вже провели роботу зі збору даних про землі сільгосппризначення. Відбулася своєрідна ревізія ділянок з визначення їхньої площі, категорії грунтів, а також пайового фонду, власників і користувачів. Всі ці  дані й стануть основою для каталогу кримських земель сільгосппризначення.

«Каталог буде відкритий для всіх — і для органів місцевої самоврядності, і для землевпорядників. Він потрібен, щоб можна було грамотно розпоряджатися землями. З початку земельної реформи пройшло 20 років, а обліку розпайованих земель досі не було. «Каталог розкриє всі проблеми: де залишилися нерозпайовані землі, скільки земель кинуто або не використовується, де їхні кордони», — констатував керівник земельного відомства Олександр Чабанов. Він запевнив, що до кінця року каталог буде сформований, а із січня під час організованих виїздів на місцевість виявлятимуть неточності між даними на папері і в натурі.

Голова Рескомзему закликав представників місцевої влади взяти активну участь у створенні каталогу, який стане загальним надбанням і дасть змогу бачити реальну картину використання державних земель.