КОМПЕНСАЦІЯ

Уряд Німеччини вирішив підвищити виплати євреям із країн колишнього СРСР

Днями у ЗМІ  поширилася інформація про те, що до 60-ї річниці підписання угоди про репарації між Німеччиною та Ізраїлем міністр фінансів Німеччини повідомив про збільшення компенсаційних виплат жертвам репресій. Зазначено, що 80 тисяч людей, які пережили Голокост і нині проживають у країнах колишнього СРСР, отримають одноразову компенсацію у сумі 2,556 євро. Адже нині більшість із них перебуває за межею бідності.

Як стало відомо «Урядовому кур’єру», виплати здійснюватиме спеціально створений Фонд на отримання одноразової компенсації (Hardship Fund FSU) при Комісії з єврейських майнових позовів до Німеччини (Клеймс Конференс), який із 1 листопада 2012 року вже почав приймати заяви від громадян.

Право на цю виплату мають євреї, які стали жертвами нацистських переслідувань, якщо вони не отримували жодної іншої компенсації за будь-якою іншою програмою від Клеймс Конференс, наприклад від Фонду допомоги  HARDSHIP FUND, Будапештського фонду або Фонду компенсацій жертвам Голокосту (HVCF).

Громадяни, яким належить така виплата, мають до 1 грудня цього року безкоштовно отримати анкету та інструкцію її заповнення поштою на домашню адресу. Анкету слід заповнити російською, німецькою або англійською мовою та вказати якомога детальніші дані про себе. Також зразок анкети можна взяти із сайту Клеймс Конференс в Інтернеті. Термін подання документів необмежений.

Після подання анкети постраждалі мають чекати на письмову відповідь від фонду, яку також отримають поштою, з остаточним рішенням про те, чи належить їм ця компенсація.

Нащадки постраждалих не можуть отримати компенсацію, а лише чоловік або дружина після оформлення відповідних паперів.

Детальнішу інформацію можна подивитися на сайті Комісії з єврейських майнових позовів до Німеччини в Інтернеті.