Усі скарги на погане здоров’я в тісному колі моїх друзів завершуються фразою: «Ну чого ти хочеш при такому житті», яка супроводжується веселим сміхом обох сторін – скаржника і співчуваючого. Цей , так би мовити, «крилатий» вислів належить лікарю-гінекологу, яка переплутала аналізи моєї подруги, видавши їй лабораторні результати жінки легкої поведінки. Горе-лікар прорекла цю фразу у відповідь на здивування бідної жертви свого непрофесіоналізму та безвідповідальності, яку ледь не змусила лікуватися від чужих болячок.

Аби такого не трапилося з вами, ретельно обирайте клініку та фахівця, до якого плануєте йти на консультацію. Можете скористатися «сарафанним радіо» або ж зайти в Інтернет і там обрати той медзаклад, і тих лікарів, які опікуватимуться вашим здоров’ям. 

У столиці клінік і фахівців гінекологічної галузі така кількість, що губишся у виборі. Знавці радять звертатися зі своїми проблемами туди, де можуть поставити точний діагноз, тобто забезпечити всеохопне обстеження із застосуванням новітньої апаратури. Тож шукайте ті клініки, на чиїх сайтах є не лише перелік тих хвороб, від яких там можуть позбавити клієнта, а й за допомогою яких приладів будуть вести обстеження та лікування (є це застаріла апаратура чи новітня від провідних світових виробників на кшталт кольпоскопів з телесистемою, криодеструкторів, установок для радіохвильового та аргоноплазмового лікування,УЗО-апаратів з кольоровим  моніторуванням і доплером, 3-D КТ(МРТ), цифрового рентгену).

Важливо, щоб була інформація про лікарів (гінекологів, мамологів, гінекологів-ендокринологів, урологів), до яких за вашим вибором можна записатися на певний час, а також вказані ціни на послуги. Не «ведіться» на обіцянки «якісного та дешевого обслуговування» без зазначення конкретних сум. Шукайте гінекологічну клініку, яка не соромиться називати вартість послуг. Ви самі визначитеся: дорого це чи дешево.

Варто зважати й на такі, здавалося б дрібнички, як додаткові послуги. Скажімо, наявність у клініці аптечного кіоску. Якщо пацієнт – людина зайнята, у якої кожна хвилина на вагу золота, такий нюанс зекономить час. До того ж часто в таких аптеках є знижки на ліки, причому, суттєві: від 6 до 11 відсотків.. У деяких клініках передбачена гнучка система знижок, дисконтних програм на обстеження.

І насамкінець про найважливіше: поцікавтеся наявністю дозвільних документів на заняття професійною діяльністю та реєстрацією в Міністерстві охорони здоров’я. Зверніть увагу й на тривалість перебування клініки на ринку гінекологічних послуг, адже це також досить важливий факт, на якій слід зважати при виборі місця діагностики та лікування.

Пам’ятайте –  запорукою жіночого здоров’я є сучасна діагностика, профілактика і успішне лікування. Тож не ігноруйте пораду фахівців відвідувати лікаря-гінеколога двічі на рік.

Зоя МУДРИК
для «Урядового кур’єра»