ЮНІ ТАЛАНТИ. Асоціація аматорського футболу України допомагає хлопчакам познайомитися з кумирами.

Нинішній володар «Золотої рукавички» Касільяс до футбольної школи мадридського «Реала» потрапив у восьмирічному віці. А в травні 2000-го 19-річний Ікер став наймолодшим воротарем в історії, який вигравав Лігу чемпіонів. Бути схожим на свого кумира намагається і Данило Батрак. Першу гучну перемогу учень спорткласу Кременчуцької загальноосвітньої школи № 1 здобув, коли йому виповнилося 11 років.

Доля фінальної зустрічі дитячого турніру Кубка націй між командою з Полтавщини та їхніми однолітками з Керчі вирішувалася в серії післяматчевих пенальті. Головним героєм двобою нервів став голкіпер кременчужців. Спершу він, відбивши один з ударів, вселив упевненість у партнерів, а в вирішальну мить парирував постріл кращого форварда кримчан Владислава Рижка. Таким чином Данило повторив подвиг Касільяса, який 27 червня на «Донбас Арені»  в Донецьку вивів іспанців до  фіналу Євро-2012 у серії одинадцятиметрових.

Хлопці з Кременчука атакували гостро і винахідливо. Фото Віктора ДАВИДЕНКА

Вісім найсильніших шкільних команд із Бердянська і Білгорода-Дністровського, Дніпропетровська й Івано-Франківська, Ніжина і Тернополя, Кременчука й Керчі виборювали звання чемпіона на одеському стадіоні «Спартак». Популярні дитячі змагання проводить Асоціація аматорського футболу України під патронатом Державної служби молоді та спорту й МОНмолодьспорту.

Переможці — юні підопічні тренера Олександра Назаренка — отримали право представляти нашу країну в розіграші Кубка чемпіонів. Вирішальні баталії відбудуться на початку осені у Варшаві на стадіоні, де 8 червня проходив матч-відкриття цьогорічного чемпіонату Європи. Головний приз переможцю  вручить офіційний посол Кубка націй Данон — спортивний директор мадридського «Реала» Зінедін Зідан.

Данилові Батраку та його друзям із команди «Кремінь-2001» є з кого брати приклад. Найвдалішим виступом українських школярів у популярних змаганнях, девіз яких «Повір у свою мрію»,  залишається третє місце, яке дванадцять років тому виборола  саме кременчуцька команда. 

Віктор КАЛІНІЧ
для «Урядового кур’єра»