ПРОЕКТ ЗАКОНУ. Міністерство юстиції України розробило законопроект, яким пропонується прискорити процедуру банкротства, тобто через 12 місяців роботи арбітражного керівника починати ліквідацію компанії.

Відповідний проект закону «Про внесення змін до деяких законів України з питань банкротства» опублікований на офіційному сайті Мін'юсту.

«езультатом ухвалення Закону стане уточнення положень ряду законів, завдяки чому буде підвищено ефективність здійснення процедур банкротства і зменшено можливість зловживань під час виробництва у справі про банкротство», - зазначають у відомстві.

Зокрема, документ передбачає заборону на подовження 12-місячного граничного терміну процедури банкротства підприємства.

Крім того, Мін'юст пропонує надати можливість у разі наявності обгрунтованих сумнівів за клопотанням державного органу з питань банкротства призначення господарським судом судової експертизи з визначення початкової вартості майна боржника.

«Така норма дозволить уникнути умисного заниження початкової вартості майна боржника у процедурах банкротства», - вказується в записці пояснення до законопроекту.

Також пропонується заборонити призупинення процедури банкротства при оскарженні рішення про початок процедури банкротства.

Мін'юст запропонував уточнити й визначення поняття «банкротства»: визнана господарським судом нездатність боржника відновити свою платоспроможність і погасити встановлені в порядку, визначеному справжнім законом, грошові вимоги кредиторів не інакше як через вживання судових процедур, передбачених законом.

УКРІНФОРМ