ФУТБОЛ. Українська Прем’єр-ліга посідає 11-е місце серед провідних національних чемпіонатів світу. Відповідний рейтинг опублікувала Міжнародна федерація футбольної історії та статистики (IFFHS). Якщо брати до уваги першості Старого Світу, то наш чемпіонат поступається лише європейській топ-п’ятірці — Іспанії, Англії, Італії, Німеччині, Франції, а також  Нідерландам.

Як ми вже повідомляли, до символічної команди 2012 року за версією ФІФА увійшли одинадцять футболістів, які грають у чемпіонаті Іспанії, — по п’ятеро гравців «Барселони» та «Реала», а також один представник «Атлетико». Зрозуміло, що найсильнішою футбольною першістю у світі залишається іспанська Прімера. До трійки кращих також входять бразильський і німецький чемпіонати. Російська Прем’єр-ліга в цій табелі про ранги посідає лише 19-у сходинку.

Нагадаю, що Україна завершила минулий рік на сьомому місці і в таблиці коефіцієнтів УЄФА з показником в 8,833 бала, зберігши в єврокубках чотири команди: «Шахтар» у Лізі чемпіонів, «Динамо», «Дніпро» і «Металіст» у Лізі Європи. Наші найближчі переслідувачі — Нідерланди та Росія — залишилися з однією і трьома командами відповідно. За умови вдалого виступу наших команд у цьому сезоні синьо-жовті можуть піднятися на шосту сходинку в рейтингу.

Цікаво, що в разі успіху наших клубів в 1/16 фіналу Ліги Європи, в наступному раунді харківський «Металіст» може зустрітися з російським клубом «Анжі», а «Дніпро» чекатиме переможець двобою між англійським «Ліверпулем» та пітерським «Зенітом».