АКТУАЛЬНО

Міністр соцполітики наголошує на необхідності прагматичного використання видатків на захист постраждалих від аварії на ЧАЕС 

Нині до категорії постраждалих від аварії на Чорнобильській атомній електростанції належать 2 мільйони 132 тисячі 257 осіб, з яких майже 1 мільйон 900 тисяч — потерпілі, понад 243 тисячі — ліквідатори, понад 117 тисяч — інваліди, понад 462 тисячі — діти. У держбюджеті на 2013 рік на соціальний захист цих осіб передбачено 11 мільярдів 170 мільйонів гривень. Проте для реалізації «чорнобильського» закону в повному обсязі необхідно понад 88 мільярдів гривень, зазначила під час урядового брифінгу міністр соціальної політики Наталія Королевська. 

За її словами, для досягнення якісних зрушень у цьому питанні потрібні системні підходи, зокрема слід оновити закон про статус та соціальний захист «чорнобильців». Наталія Королевська зауважила, що нині є багато неефективних речей, що призводять до розпорошення ресурсу. Наприклад, доплати розміром 2-3 гривні на місяць. «Понад 800 мільйонів із бюджету передбачено на різні пільги, що не мають ані адресності, ані жодного соціального ефекту. Краще ці гроші адресно спрямовувати або на оздоровлення, або на лікування «чорнобильців», — підкреслила міністр. 

Вона також додала, що українське законодавство про соціальний захист «чорнобильців» найбільше серед пострадянських країн (Росії та Білорусі) і містить близько 46 різноманітних пільг. Тож видатки потрібно оптимізувати, адже 88 мільйонів на виконання закону знайти просто нереально. Для порівняння, для 13 мільйонів найуразливіших громадян — сімей із дітьми, малозабезпечених сімей, інвалідів з дитинства та дітей-інвалідів — бюджетом на цей рік передбачено близько 40 мільярдів гривень. Тому Наталія Королевська запропонувала громадськості виступити ініціатором змін, спрямованих на ефективніше використання «чорнобильських» коштів. «Міністерство ініціатором не буде. Тут громадські лідери мають взяти на себе відповідальність», — зауважила урядовець.

А ось питанням поліпшення роботи комісій з визначення даних про зарплатню під час роботи в зоні відчуження Мінсоцполітики займеться серйозно. За словами урядовця, нині до відомства надходить дуже багато скарг щодо роботи цих комісій. Головна проблема — високий рівень бюрократизації, що фактично нівелює право людини у разі втрати документа відновити свій статус «чорнобильця». 

У цьому контексті також буде вирішено питання вдів ліквідаторів. За словами міністра, нині після втрати годувальника вдова має тривалий час доводити, що смерть чоловіка настала внаслідок хвороби, пов’язаної з Чорнобильською катастрофою. «Вважаємо, що цю норму потрібно ліквідувати. Розроблено відповідний законопроект, що перебуває на стадії обговорення. Вдови «чорнобильців» не повинні доводити очевидні речі», — заявила Наталія Королевська. Також запропоновано вирішити питання постраждалих від аварії дітей, які після виповнення 18 років втрачають право на соціальний захист. Після досягнення повноліття таким громадянам пропонують надавати статус дітей Чорнобиля.  

Крім того, міністр повідомила, що розпочато роботу зі створення Єдиної інформаційної платформи, що стане докладною базою даних про всіх постраждалих від аварії на ЧАЕС. З одного боку, така платформа сприятиме ефективнішій адресній допомозі, а з іншого — поставить «фільтри» від так званих фальшивих «чорнобильців».     

Окрему увагу Наталія Королевська приділила проблемі соціального захисту осіб, які нині працюють у зоні відчуження. «Ми вже вирішили питання щодо нарахування пільгових пенсій за списком №1 для всіх осіб, хто працює в зоні відчуження в особливо шкідливих та важких умовах. Питання стосується майже 6 тисяч осіб. Також працюємо над вирішенням питання нарахування пільгових пенсій особам, які працюють у зоні відчуження, але пенсійне забезпечення мають за окремими законами. Це військові, держслужбовці, правоохоронці та інші. Питання стосується близько 1 тисячі осіб, які фактично випали з-під соціального захисту», — зазначила міністр.