ЖНИВА

Посуха боляче вдарила по кишені сільгоспвиробників, але сприятлива ринкова кон’юнктура
не дасть їм  бути у збитках


 

Складні погодні умови травня — червня завдали серйозних збитків аграріям. Посуха та спека на півдні і сході, а також частково в центральних регіонах негативно позначились на урожайності. Як наслідок, у степовій зоні України за очікуваних  22 ц/га  ранніх зернових нині збирають лише 16 ц/га (в 2011 році — 28,4 ц/га).

Спека —  не єдина завада

Низька врожайність автоматично збільшує собівартість вирощеної продукції. За розрахунками Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), у середньому собівартість виробництва ранніх зернових цього року становить 1800—2000 грн/т, тоді як реалізаційні ціни залежно від якості перебувають у межах 1500—1700 грн/т. Тобто збитковість виробництва становить 15—20%, а сільгоспвиробники втрачають 300—400 грн на кожній тонні. У лісостеповій зоні, де ситуація з урожаєм трохи краща, більшість виробників у підсумку ледве вийдуть на нуль.

За оцінками експертів УКАБ, сільгоспвиробники України недоотримають приблизно 3,5 млн тонн ранніх зернових через негоду, що еквівалентно матеріальним збиткам 5,6 млрд грн. До того ж, негода — це не єдиний чинник, що істотно ускладнює фінансове становище аграріїв. Прийнята торік постанова КМУ №1185  збільшила нормативну грошову оцінку землі на 75,6%, що пропорційно збільшує орендну плату за неї. Якщо торік сільгоспвиробники сплатили 6 млрд грн за оренду землі, то цього року змушені будуть на 4,5 млрд більше, зауважують експерти.

«Збитки від посухи плюс індексація грошової оцінки землі на 75% сумарно заберуть із кишені українського сільгоспвиробника майже 10 млрд грн. Такий тягар може виявитися непідйомним для багатьох українських агровиробників, бо робить їх неконкурентоспроможними поряд з російськими і загрожує згортанням виробництва. Тому за таких складних умов, коли погода вже завдала колосальних збитків аграріям, уряду варто було б втрутитися та переглянути коефіцієнт нормативно-грошової оцінки земель», — переконаний президент УКАБ Алекс Ліссітса.

Підтримує фахівця у цьому й Аграрний союз. За словами його голови, методика розрахунку коефіцієнта справді застаріла і її треба було оновлювати, але зважено. За нинішніх же обставин слід чекати розірвання договорів і некерованого руху землі, каже він. На додачу А.Ліссітса нагадав, що всі галузі економіки продають свої товари за кордон без ПДВ, крім аграріїв. І якщо в уряду є бажання допомогти державі з наповненням бюджету, то такий підхід, як до аграріїв,  має бути й до хіміків, металургів та інших галузей економіки.

Вже зібрано 9,1 млн тонн зернових. Фото Укрінформу

Зберемо на 20% менше, але це  не критично

У Мінагропроді стверджують, що проблема справді є, але на продовольчій безпеці й цінах вона не позначиться. Адже у нас великі перехідні залишки зернових. До того ж,  нині розробляється план ліквідації можливих наслідків неврожаю. Яким він буде, поки що не говорять, бо грошей на будь-які компенсації в бюджеті не передбачено.

Щодо занижених цін на зерно, то міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк зауважив: «Ми стурбовані, що є випадки, коли зерно продають за готівку за низькою ціною, хоч, за всіма прогнозами, вартість зерна цього року буде вищою, ніж торік. Ми звертаємо увагу виробників зерна, особливо фермерів, щоб вони дотримувалися гідної ціни на свій урожай». Щодо обмежень переміщення зерна всередині країни чи на експорт, то уряд не ініціював їх.

За даними міністра, урожай ранніх зернових цього року очікується на рівні 20—21 млн тонн, пізніх зернових, зокрема кукурудзи, за сприятливих погодних умов — на рівні 23 млн тонн. Тобто загалом 43—44 млн тонн. На сьогодні вже зібрано 9,1 млн тонн ранніх зернових і зернобобових з площі 4,5 млн га з 9,9 під посівами.

Експерти ж не настільки оптимістичні. Так, за прогнозами  директора консалтингової компанії «ПроАгро» Миколи Верницького, цього року аграрії зберуть 42,8 млн тонн. В УКАБ кажуть, що можливе зниження врожаю й до 40 млн тонн, якщо посушлива погода триватиме ще протягом 2—3 тижнів.

Побоюються аналітики й того, що  через рекордні матеріальні втрати аграріїв цього року відбудеться падіння експорту. Так, за оцінками «ПроАгро», 2012-го експорт становитиме 20,8 млн тонн, УКАБ — 18,6.  Водночас зниження експорту не вплине на зниження прибутків від продажу зерна, бо ціни на світових ринках зростуть на 10—15% порівняно з минулим сезоном, переконаний М.Верницький. Такої самої думки й експерт із питань АПК Володимир Коновальчук: «Менший урожай не означає, що рік був поганим. За останні 2—3 тижні світова врожайність значно зменшилася, але ціни, наприклад, на зернові дуже сильно зросли. Це може стати сприятливим чинником для агровиробників».