Світовий досвід демонструє: векселі в умовах економік країн, що розвиваються, є найбільш затребуваними

Президент України Віктор Янукович 6 жовтня підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу векселів".

"Цей документ посилює покарання на ринку векселів з метою унеможливлення обігу незабезпечених паперів - "пустушок", - вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Згідно з документом, видача векселя без наявності грошового боргу за фактично поставлені товари або виконані послуги тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 400 - до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (17 грн - ред.). Таким самим штрафом карається видача векселя без визначення в договорі про постачання товарів або послуг умови проведення розрахунків із застосуванням векселів чи із зазначенням суми платежу, меншої суми векселя. Закон набирає чинності з 1 січня 2011 року.

Протоколи про порушення вимог складатимуть органи державної податкової служби, державної контрольно-ревізійної служби, Національний банк України, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР).

За словами позаштатного радника ДКЦПФР Тетяни Руденко, протягом десяти років частка векселів у загальному обсязі торгів на українському фондовому ринку є незмінно високою, що свідчить про затребуваність даного інструменту. Якщо в 1998 р. обсяг ринку векселів становив 0,5% ВВП (0,48 млрд грн), то в 2009 р. цей показник досяг 28,1% ВВП. В умовах кризи вексельний обіг активізувався.

Утім негативний імідж векселів зумовлений, зокрема, зловживаннями ними в корупційних державних програмах (енергетичні векселя, діяльність "Укрспецфіну" з казначейськими векселями), недосконалістю національного законодавства, що регулює вексельний обіг (до Женевських вексельних конвенцій 1930 р. Україна приєдналася в липні 1999 р.). Експерти вважають, що для ефективності використання векселів на ринку потрібно поновити позитивний імідж векселя за рахунок публічності та відкритості інформації щодо його обігу.