За кілька годин до початку виїзного засідання уряду у Вінниці Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк відвідав військову частину 3028 Внутрішніх військ МВС підрозділу спеціального призначення «Ягуар». Там він вручив військовослужбовцям Національної гвардії чотири сертифікати на отримання квартир та сертифікати на отримання квартир родинам п’ятьох військовослужбовців Збройних сил, які загинули під час Антитерористичної операції.

Подякувавши бійцям за захист країни, Прем’єр нагадав, що в таборі АТО поблизу Слов’янська він спілкувався з більшістю присутніх від цієї частини: «Сказане вами було не просто почуто — дещо ми вже встигли зробити. Поставили новітню техніку, додаткове обладнання, підвищили грошове забезпечення на 80%». У парламенті також ухвалено закон, який надає кожному з тих, хто був і буде на передовій, статус учасника бойових дій.

Новітнє оснащення вже надходить до наших військових. Фото з Урядового порталу

Перед початком засідання уряду Прем’єр доручив забезпечити житлом сім’ї військових, загиблих під час АТО. Хід виконання цього доручення він контролюватиме особисто. А вже у ході заходу дав відповідне завдання Міністерству фінансів. Відомство працюватиме над тим, аби надати державні гарантії обсягом 100 мільйонів гривень науково-виробничому об’єднанню «Форт» МВС України (глава уряду того дня побував на заводі, який виготовляє озброєння і стрілецьку зброю, та назвав його ключовим у країні).

«Вони просять невелику допомогу, не прямі фінансування, а кредит, який готові повернути. Прошу забезпечити це підприємство кредитом для збільшення обсягів виробництва і переоснащення української армії», — наголосив Арсеній Яценюк.

Продовжуючи тему, він нагадав, що з травня військові почали отримувати додатково 80% до грошового забезпечення. Окрім цього, для гідного виконання АТО до табору поблизу Слов’янська поставлено необхідне обладнання і техніку.

Арсеній Яценюк звернувся до членів Кабінету Міністрів із проханням доручити головам обласних державних адміністрацій передати йому особисто дані про те, де проживають сім’ї загиблих, і потім забезпечити всіх житлом, як то було у Вінниці. А Володимирові Гройсману він подякував «не тільки як віце-прем’єр-міністрові, а й як вінничанину, який протягом тижня це зробив»: «У всіх є можливості. І я питатиму з кожного голови адміністрації, щоб сім’ї людей, які поклали своє життя, були забезпечені житлом».

Окрім цього, слід доручити створити в усіх областях центри надання адміністративних послуг на зразок Центру «Прозорий офіс» «Вишенька» Вінницької міськради (у цій установі Арсеній Яценюк побував того самого дня). «Те, як надаються послуги, — взірець боротьби з корупцією. Всі служби, які зараз сидять по норах і отримують у закритих кабінетах хабарі, щоб видати той чи інший дозвільний документ, має бути зведено в один прозорий офіс», — сказав глава уряду.

До прозорих офісів Кабінет Міністрів планує передати близько 50 різних дозвільних і реєстраційних дій. У цьому контексті Арсеній Яценюк дав завдання міністрові юстиції Павлові Петренку забезпечити виконання постанови, а Володимирові Гройсману — забезпечити її реалізацію.

«Треба буде зробити дорожню карту, фактично скопіювати з Вінниці, передати в усі області, провести відповідні семінари і чітко зрозуміти, в які терміни в кожному обласному центрі створюватимуться такі прозорі офіси для надання адміністративних послуг, — наголосив Прем’єр. — Усе залежатиме від політичної волі уряду і місцевої влади. Саме тому ми розпочали децентралізацію влади. Саме тому ми йдемо тим шляхом, щоб скасувати обласні й районні державні адміністрації й передати низку повноважень територіальним громадам. Хай обласний виконавчий комітет, який обирають люди через відповідну раду, і міський голова, якого так само обирають люди і він відповідальний перед цими людьми, отримає відповідні повноваження. Ми його забезпечуємо фінансовим ресурсом. І він нестиме відповідальність за те, як швидко надається дозвіл, в якій формі і чи беруть гроші з людей за надання цих дозволів». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»