Директор проекту Агентства США 
з міжнародного розвитку (USAID)
«Доступ до правосуддя та правової обізнаності
в Україні «Правова країна»
Інна ТОПАЛ

 

Якось Олена, моя знайома, розповіла, що на вулиці від «роздавача» друкованої реклами отримала папірець, у якому юридична фірма пропонувала безкоштовні послуги адвокатів. Її сусідці така допомога була якраз доречна: жінка судилася з роботодавцем, бо вважала, що її несправедливо звільнили. У роботодавця були адвокати-профі, а жінка захищала себе сама — послуги правників були їй не по кишені. Отже, Олена віддала їй рекламку, але наступного дня сусідка розповіла: дзвонила в ту фірму, але там про «безплатно» навіть не йшлося. Грошей же за послуги запросили набагато більше, ніж в інших фірмах, куди вона зверталася!

Що ж, нині малозабезпеченим людям «платний» захист прав не по кишені. Але безкоштовну допомогу юристів отримати таки можна. Потрібно звернутися до проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Доступ до правосуддя та правової обізнаності в Україні «Правова країна». Він діє з 2010 року. Нещодавно відбулася Перша національна церемонія вручення відзнак правникам за активну діяльність в рамках проекту. Про те, на яку ж саме безоплатну правову допомогу можуть розраховувати українці, розмовляємо з директором проекту Інною Топал.

— Інно Степанівно, чи безоплатна допомога означає — справді ефективна?

— Ми вже можемо констатувати, що процес надання безоплатної правової допомоги стає дедалі якіснішим та ефективнішим. Така допомога можлива в усіх куточках України. Поступово формується партнерська мережа проекту по всій території нашої держави, і вже є чимало прикладів, коли наші фахівці успішно захищали права людей.

Ось один приклад. 24-річна громадянка Л. звернулася до дільничного лікаря поліклініки. Замість того, щоб ретельно обстежити хвору, лікар заявив, що пацієнтка симулює, аби не працювати. Не отримавши медичної допомоги, Л. пішла на роботу. Як наслідок — через невчасно розпізнану вітряну віспу захворіло ще кілька людей у колективі, де вона працює. Отже, лікар поставив під загрозу не тільки її здоров’я, а й здоров’я інших. Партнер нашого проекту — Благодійний фонд «Світ Криму» (Сімферополь) — утрутився в ситуацію. Лікареві оголосили догану. Але ж наша мета — не догани, а захист прав людей. До речі, невдовзі до фонду зателефонувала завідувачка поліклініки й попросила співробітників фонду виступити перед лікарями поліклініки з лекцією на тему професійної та правової обізнаності.

По компетентну допомогу — до юристів. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ 

А буває ще й таке. Якось чоловік вирішив представити свою молоду дружину — громадянку С. — як недієздатну, щоб встановити над нею опіку і заволодіти її майном. Він домовився з лікарем одного з психіатричних закладів, а той сфальсифікував документи про те, що жінка протягом багатьох років стояла на обліку і лікувалася в психіатричній клініці. С. звернулася до партнера проекту — Центру медичного права — приватного підприємства «Полакр» (м. Сімферополь). Центр зробив запит у клініку, і виявилося, що С. ніколи туди за психіатричною допомогою не зверталася та на облік не ставала, а довідка психіатра недостовірна. Клініка, від імені якої виступав лікар, офіційно вибачилась перед С., компенсувала моральну шкоду. Щодо психіатра було порушено карну справу, його звільнили з лікарні.

— Як діє проект?

— «Правова країна» є проектом USAID, що втілюється компанією «Менеджмент Сістемс Інтернешнл» (MSI). Він розпочався з 2010-го та розрахований на чотири роки. Головна мета проекту — об’єднання організацій, що надають правову допомогу, так званих pro bono (тобто для суспільного блага) ініціатив приватних юридичних фірм та студентських юридичних клінік, створення їх загальнонаціональної мережі щодо відстоювання інтересів малозахищених верств населення.

Проект має три основні завдання: розбудова потужності українських неурядових організацій, що надають правову допомогу; створення життєздатної національної мережі таких організацій, об’єднання їх зусиль, що сприятиме полегшенню доступу до правосуддя; розвиток партнерства та залучення додаткових приватних ресурсів для розширення і збільшення обсягу надання професійної безоплатної правової допомоги.

Через реалізацію цих завдань та єднання партнерів проект має на меті допомогти своїй кінцевій цільовій аудиторії — малозабезпеченим громадянам — отримати безоплатну правову підтримку та допомогти відшукати професійних юристів по всій території України. Ми також тісно співпрацюємо, зокрема, й з Міністерством юстиції України. Улітку 2011 року було прийнято Закон «Про безоплатну правову допомогу», який передбачає надання безоплатних правових послуг Центрами правової допомоги, що діятимуть в системі міністерства.

— З якими питаннями найчастіше звертаються люди до фахівців, що надають безоплатну правову допомогу?

— Відразу скажу, що за час дії проекту партнери проекту надали допомогу вже більш ніж 500 особам. Найпоширеніші випадки стосуються трьох сфер: охорони здоров’я, захисту права власності та різних ситуацій щодо трудових відносин. У сфері охорони здоров’я це питання доступу до якісних медичних послуг, медичної недбалості, медичної помилки, питання корумпованості тощо. У трудових відносинах — питання захисту прав робітників, пенсіонерів, безпека на робочому місці, різні випадки щодо несправедливого звільнення. У сфері захисту прав власності — різні питання, пов’язані з володінням землею, приватизацією колективної власності, реєстрацією права власності на нерухомість.

Враховуючи це, в рамках проекту створено три коаліції — у сфері охорони здоров’я, трудових відносин та захисту прав власності. Наші партнери — члени цих коаліцій — надають безоплатну правову допомогу кожен у своїй сфері. Вони мають змогу як консультуватися один з одним щодо найефективнішої допомоги в конкретних випадках, так і адресувати один одному справи за територіальною приналежністю та відповідно до спеціалізації.

Важливо також відзначити, що партнери проекту надають як первинну, так і вторинну правову допомогу. Первинна — це консультації з правових питань, висновки щодо застосовування законодавства. Вторинна — допомога громадянам у зверненні до суду та представництво їхніх інтересів у судах.

— Які категорії людей мають право на безоплатну правову допомогу?

— Закон «Про безоплатну правову допомогу» дає чітке формулювання та визначає право на безоплатну правову допомогу. Цей документ розширив право на отримання безоплатної первинної правової допомоги, й наразі його мають усі верстви населення.

А ось право на безоплатну вторинну правову допомогу мають соціально незахищені верстви населення: інваліди, ветерани, пенсіонери, матері-одиначки, діти війни, біженці, малозабезпечені та багатодітні родини, діти з неповних сімей, діти-інваліди, безпритульні тощо.

КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ ПО БЕЗОПЛАТНУ ПРАВОВУ ДОПОМОГУ

Проект Агентства США
з міжнародного розвитку (USAID)
«Доступ до правосуддя

та правової обізнаності
в Україні «Правова країна»

вул. Горького, 11, офіс 3
м. Київ 01004 Україна

www.pravovakrayina.org.ua — адреса сайту, де можна знайти всі телефони та адреси юристів і фірм — партнерів проекту, що працюють по всій території України

тел./факс: 044 234-8179
тел.: 044 239-1099

Координатори коаліцій проекту:

Захист права власності
Волинська обласна організація
Спілки юристів України

Вул. Словацького, 30, офіс 7
м. Луцьк 43025 Україна
тел. 033 224-9414

Охорона здоров’я
Фундація медичного права

та біоетики України

вул. Рибна, 3/19
м. Львів 79000 Україна
тел.. 032 272-8001
www.medicallaw.org.ua

Трудові відносини
Громадська організація

«Агентство з розвитку

приватної
ініціативи»

вул. Дністровська, 26, офіс 12
м. Івано-Франківськ 76018
Україна

тел. 034 250-4605
www.rirc.if.ua

ДО РЕЧІ

Адвокатів відберуть за конкурсом

РЕГІОНАЛЬНІ ЦЕНТРИ. Перші центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги буде створено цього року в Харкові, Хмельницькому та в Київській області. Їх відкриють на базі відповідних офісів громадського захисту. Про це розповів директор Центру правової реформи і законопроектних робіт при Міністерстві юстиції Андрій Вишневський. Домовленості про відкриття центрів досягнуто між Центром правової реформи і законопроектних робіт та Правлінням Української фундації правової допомоги.

Протягом І—ІІІ кварталів у рамках проекту співпраці відбудуться конкурсні відбори адвокатів, укладання з ними контрактів та створення відповідних реєстрів. Паралельно здійснюватиметься розробка регламенту (адміністративних процедур) роботи центрів, який включатиме формування кваліфікаційних вимог та відбір директорів, адвокатів-менеджерів з якості та адміністративного персоналу центрів, а також навчання персоналу центрів.

Як повідомила прес-служба Мін’юсту, відповідно до Закону «Про безоплатну правову допомогу», Міністерство юстиції повинне утворити до 1 січня  2013 року мережу центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Їх послугами, пояснюють фахівці, зможуть скористатися такі категорії громадян: особи, до яких застосовано адміністративне затримання та арешт; підозрювані у вчиненні злочину особи, яких затримано органами дізнання та слідства; особи, до яких як запобіжний захід обрано взяття під варту; особи, у справах яких відповідно до положень Кримінально-процесуального кодексу України участь захисника є обов’язковою. Зокрема центри надаватимуть допомогу в складанні процесуальних документів, здійсненні представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування тощо.

ДОСЬЄ «УК»

Інна ТОПАЛ. Народилася в селищі Бородянка на Київщині. В 1995 році закінчила Київський державний лінгвістичний університет, 2001-го — Київський національний університет ім. Т. Шевченка за спеціальністю «правознавство». Працювала в юридичній фірмі, міжнародних проектах технічної допомоги, була членом робочих груп з розробки та доопрацювання законодавчих актів, очолювала Програму сприяння парламентаризму Вестмінстерської фундації за демократію. З 2010 року — директор проекту USAID «Доступ до правосуддя та правової обізнаності в Україні «Правова країна».