У готелі «Hilton» розпочав роботу Київський міжнародний економічний форум, який відкривав Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Його виступ стосувався переважно економічних реалій та перспектив розвитку країни. «За роки незалежності ми не змогли вибудувати якісну систему управління державою, створити основу для гідного економічного зростання. Саме тому Україна перетворилася на країну сировинного типу економіки. Минуле не давало нам побудувати якісне майбутнє», — наголосив Володимир Гройсман. Він намагався переконати учасників, що можливості країни, її людський капітал, природні ресурси, географічне розташування та наукові напрацювання дають змогу забезпечити відчутний прорив у розвитку.

У цьому контексті означено головне завдання уряду — формування відкритої якісної державної політики. Це, на думку Прем’єра, забезпечить стійке економічне зростання держави. «Ми зможемо інвестувати ресурси в якісне життя громадян», — наголосив Володимир Гройсман. Однак для досягнення успіху слід відійти від «олігархічного типу управління економікою», зробити правосуддя сильною ланкою. Майже нерозкритими лишаються й можливості нашого бізнесу як умови для якісного залучення капіталу. Здебільшого це зумовлено старими непрозорими приватизаційними процесами. Саме тому Кабінет Міністрів розраховує на успіх повторної приватизації Одеського припортового заводу — другого за потужністю виробника аміаку й карбаміду і третього — азотних добрив в Україні. Вона має відбутися орієнтовно в листопаді цього року.

Невдачі першого конкурсу, проведеного в липні, не варто вважати провалом продажу активу. «Ми отримали оцінку експертів. Чекаємо пропозицій щодо наступного туру конкурсу. Думаю, він буде успішним. І ціну, яку подасть Фонд держмайна, подамо як стартову. І головне, щоб кінцева ціна продажу заводу була ринковою і адекватною», — вважає Прем’єр.

За кілька років глава уряду прогнозує «український прорив». Фото з Урядового порталу

Зрозумілий перелік завдань

Опісля учасники форуму почули про наміри уряду зламати стару систему управління державою та створити якісний бізнес-клімат, який дав би змогу залучати як внутрішні, так і зовнішні ресурси. «Бізнес хотів би повного розуміння правил гри. Ми зможемо прогнозувати розвиток на довгострокову перспективу, маємо створити передумови для економічного зростання», — продовжив Володимир Гройсман. Саме тому в найближчій перспективі розпочне роботу Офіс супроводження інвестицій. Для нього розроблятимуть чіткий перелік завдань.

На перших етапах роботи вестимуть масштабні проекти, згодом — середні. Головне — зрозуміти, як знівелювати прогалини у будь-якій зі сфер. Нинішній захід Прем’єр вважає майданчиком координації зусиль бізнесу і влади: «Маємо разом напрацювати рішення, які створять хороший бізнес-клімат. Ми переживаємо важкий період. За умов створення належного урядування, відкритості, прогнозованої державної політики відбудеться якісне зростання».

Він говорив про великі потенційні можливості вітчизняної промисловості. Цьому комплексу допоможе запрацювати на повну потужність Комітет національного відродження української промисловості. Старт роботи структури заплановано на жовтень цього року. «Наш національний продукт з високою доданою вартістю має бути конкурентоспроможним. Ми повинні освоювати нові ринки, нові механізми присутності на світових ринках української продукції. Вона має бути інноваційною», — сказав глава уряду.

Він виокремив проблеми, з якими стикається Національна академія наук. Серйозні напрацювання в науці Володимир Гройсман розцінює як майбутні стимули для розвитку національної економіки. «Вірю, що Україна з 45 мільйонами населення в центрі Європи має неперевершені можливості і повинна бути успішною», — резюмував він.

Не Сінгапуром єдиним…

Прем’єр також запевняв підприємців, що уряд зможе вибудувати якісну систему безпеки і оборони країни і що більше ніхто не порушуватиме її суверенітету й територіальної цілісності. «Інвестуємо! Робимо реальний проект! Уряд робитиме все, щоб ви відчували себе захищеними, нормально проходили митні процедури, не мали проблем з відшкодуванням ПДВ. Хочу, щоб ви створювали робочі місця, мали серйозні позиції на світових ринках, — звернувся до представників ділових кіл Володимир Гройсман. — Уже розпочали роботу деякі міжнародні проекти. Однак їх кількість не відповідає потенційним можливостям. Ми робитимемо в рази більше проектів і займемо гідне місце у світі».

Усі ці процеси Прем’єр умовно назвав «українським проривом». Ідеться не про копіювання, до прикладу, успіхів Сінгапуру, а про автентичний розвиток країни, яка може повноцінно використовувати всі свої можливості. «Ми зможемо бути успішними за 3—5 років. Але багато залежить від відповідальності політиків, які ухваленням рішень можуть просунути країну вперед. Якщо вони застосовуватимуть старі методи роботи, країна може відступити назад, — попередив Володимир Гройсман. — Настав час національного патріотизму. Якщо віритимемо, що саме від нас залежить, як житиме держава, яку країну залишимо дітям, то щодня якісно робитимемо свою справу».