РЕТРОСПЕКТИВА

Стартував фестиваль фільмів до ювілею артиста

Сім вечорів шанувальники творчості ювіляра зможуть насолодитися кінофільмами, знятими режисерами різних країн за останні 40 років. У програмі фестивалю «Сім днів під знаком Ступки» представлені на розсуд глядача «Серце на долоні», «Платон Ангел», «Іванов», «Дім», «Господи, прости нас грішних», «Із житія Остапа Вишні». Окремо відзначимо культовий фільм режисера Юрія Іллєнка «Білий птах з чорною ознакою», де Богдан Ступка знявся вперше. До речі, фільм — теж ювіляр, він вийшов на екрани 40 років тому, його подивилося майже 10 мільйонів чоловік.

На відкриття ретроспективи приїхав сам Богдан Сильвестрович з онуком Дмитром. Ось як він розповів про свій перший досвід у кіно: «Я тоді ще працював у Львові, в театрі імені Марії Заньковецької. Мене запросили на кіностудію на маленький епізод у фільмі. Коли читав сценарій, найбільше сподобався герой Орест Дзвонар. Але мені тоді було сказано, цю роль грає Іван Миколайчук. Мої перші проби були на кіностудії імені О. Довженка. Тоді я думав, що грати треба, як у театрі. Посадили мене на пліт, дали автомат, текст. Я почав кричати, як на виставі, хотів заповнити собою всю студію. Тоді до мене підійшов видатний український актор Кость Степанков і каже: «Як удома говори, ніби ти на кухні, сам із собою говориш».

Я зробив один дубль, підбігає Юрій Іллєнко і каже: «Мені подобається. Хочете на акторський?» Я відповів, що так. Як відомо, Івана Миколайчука ЦК не затвердило на роль Дзвонаря. Я вдячний ЦК, що вони призначили мене. Це була перша роль, і я багато чого не розумів. Наприклад, чому  ми виходимо з печери, сідаємо на сани і кудись ідемо і їдемо. В театрі ти вийшов із печери і залишаєшся стояти на сцені, продовжуєш діалог.

Коли Юрій Герасимович показав відзнятий матеріал, танець Ореста і Дани, тоді я вперше себе побачив на екрані. Боже, ніс такий, як цибуля, і я почав комплексувати. Мене ніхто більше ніколи не запросить зніматися». На щастя, актор помилився.

Ретроспектива відкрилась одним з найновіших фільмів, у якому зіграв Ступка, — «Серце на долоні». Його зняв відомий польський режисер Кшиштоф Зануссі. За роль олігарха Богдан Сильвестрович отримав приз Римського міжнародного кінофестивалю — статуетку імператора Марка Аврелія. До речі, в цьому фільмі присутні три покоління акторської династії: Богдан, Остап, Дмитро.

Після завершення ретроспективи фільмів 7 жовтня в театрі імені Івана Франка відбудеться ювілейний вечір «Весь цей джаз». Ще одним подарунком для глядачів стане прем’єра вистави «Вишневий сад». Кореспондент «УК» попросив Богдана Сильвестровича розповісти  докладніше про виставу, де він мав зіграти роль Фірса.

«У мене була ідея назвати виставу навіть не «Вишневий сад», а «Фірс та інші», лише в дужках дописати «Вишневий сад». Але я травмував коліно, мене очікує операція, тому не буду брати участі в цьому прекрасному проекті, який сам придумав».

Журналісти також поцікавилися у видатного актора, чи змінився глядач за останні 40 років.

— Глядач змінюється своїм одягом, своєю формою, — відповів він. — Змінюються машини, літаки, але людина залишається людиною. Людина приходить у театр і хоче отримати катарсис. Якщо це драма чи трагедія — людина плаче, коли комедія — сміється.

 

ДО РЕЧІ

Ретроспективу фільмів за участю Богдана Ступки можна переглянути
в кінотеатрі «Україна», м. Київ, до 5 жовтня

1 жовтня «Іванов»

2 жовтня «Платон Ангел»

3 жовтня «Господи, прости нас грішних»

4 жовтня «Із життя Остапа Вишні»

5 жовтня «Дім»