У понеділок, 1 лютого, стартує реєстрація для участі в основній сесії зовнішнього незалежного оцінювання. Тож усі, хто мріє влітку стати студентом вишу, можуть подати документи. На майбутніх абітурієнтів цьогоріч чекають новації. Так, вступники складатимуть лише однорівневі тести (завдання поглибленого рівня скасували). ЗНО з української мови та літератури, а також на вибір з математики або історії України зарахують як державну підсумкову атестацію.

І випускникам, і їхнім батькам нагадаємо, що завершується реєстрація на участь у пробному тестуванні — заявку ще можна подати до 30 січня. Тож поспішайте! Насправді участь у «репетиції» ЗНО — корисна нагода ознайомитися з процедурою проведення тестів. Таке тестування відбудеться 2 та 9 квітня з різних предметів.

На участь в основній сесії ЗНО випускники можуть зареєструватися з 1 лютого до 4 березня, доступ до реєстраційної форми Український центр оцінювання якості освіти надасть у понеділок із 12 години. Цього року абітурієнти складатимуть ЗНО із 12 навчальних дисциплін — їх перелік розміщено на офіційних сайтах Міносвіти та профільного центру. Результати із двох предметів зарахують як ДПА. Роботи учнів оцінюватимуть за двома шкалами: від 100 до 200 балів (для тестів) та від 1 до 12 балів (для ДПА).

«ДПА для випускників проводять тільки у формі зовнішнього незалежного оцінювання, — зазначає директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій. — Атестацію не у формі ЗНО можуть пройти лише випускники вечірніх шкіл, закладів при пенітенціарних установах, а також особи, які екстерном здобувають освіту та зареєструються для відповідної атестації після 4 березня 2016 року».

Тож спершу кожному майбутньому вступникові слід визначитися, з яких саме предметів він складатиме ЗНО. Тут треба керуватися правилами прийому обраного вишу. Примітно, що університети вже затвердили власні правила прийому та перелік вступних дисциплін.

Далі для участі у ЗНО випускник має онлайн заповнити реєстраційну форму (картку) та сформувати певний пакет документів. До речі, цього року його розширили. Копії паспорта випускник завіряє власноруч — особистий підпис має збігатись у всіх поданих документах.

Школярі мають передати пакет документів директорові своєї школи, який контролюватиме вибір учня предметів ДПА, формуватиме перелік усіх випускників та надсилатиме до регіонального центру оцінювання якості освіти. Перелік випускників — документ, що підтверджує здобуття ними середньої освіти. Його достатньо для реєстрації. Випускники минулих років та професійно-технічних навчальних закладів надсилають документи самостійно.

Директор центру застерігає: якщо раніше учасників реєстрували впродовж двох місяців, тепер цей термін  скорочено. Тож не потрібно зволікати, щоб не про∂авити свій шанс стати студентом омріяного вишу. Підтвердження факту реєстрації участі в ЗНО — сертифікат кожному вступнику надішлють на вказану адресу.

Якщо ви не можете зареєструватися в будь-який із вказаних способів, можна звертатися безпосередньо до регіонального центру. Щоб мінімізувати кількість таких звернень, у кожній області функціонує мережа пунктів реєстрації. Тут можна сформувати онлайн свою реєстраційну картку.

«Звісно, щороку трапляється, що абітурієнтам відмовляють у реєстрації — в разі ненадання необхідних документів, якщо ви навчаєтеся в 10 класі, також якщо надають недостовірну інформацію або коли документи надіслано пізніше встановленого терміну, — розповідає Вадим Карандій. — Тому процедурою передбачено можливість внесення змін до реєстраційних документів. До 18 березня ще можна змінити вибір предметів або усунути допущені під час реєстрації помилки».

У центрі зазначають, що війна вносить корективи й у процедуру проведення незалежного оцінювання. Тож для випускників, які перебувають на окупованих територіях, створюють умови, щоб вони також змогли скласти ЗНО. Скажімо, вони можуть надіслати документи електронною поштою. А якщо їм заздалегідь відомі певні обставини (їх перелік є на сайті центру), через які вони не в змозі скласти ЗНО під час основної сесії, можна скласти під час додаткової. Тому для цієї категорії вступників центр продовжив термін реєстрації — документи можна подати з 19 березня до 20 травня. Нагадаємо, що під час вступної кампанії дійсний сертифікат ЗНО тільки 2016 року.