СПІВДРУЖНІСТЬ. Усім містом зустрічали чернігівці велику делегацію гостей з федеральної землі Баварія. Прибулих підприємців, освітян, членів військового оркестру та селянського хору на чолі з обербургомістром Іво Хольцингером вітали в облдержадміністрації та міській раді, а потім зустрічали великим Парадом країн Європи на Алеї героїв.

Місто на Десні і місто на Іллері заприязнилися завдяки меммінгенському Ліонському клубу, члени якого у 1991 році висловили бажання допомогти потерпілим від Чорнобильської катастрофи українцям. З роками знаходилося все більше «точок дотику» - в галузях культури, медицини, освіти, в молодіжних питаннях. На сьогодні Федеративна Республіка Німеччина — один з провідних торговельно-економічних партнерів області. Щодо Меммінгена, перша літописна згадка про який датується 1128 роком, то його історики мають досить цікавої інформації для обміну з істориками літописного Чернігова.

Відвідавши виставку-продаж виробів народних майстрів, Олександр Соколов та Іво Хольцингер позмагалися у грі на глиняних свистульках. Фото автора

«Саме такі контакти найкраще сприяють інтеграції нашого суспільства до європейського співтовариства», — зауважив на зустрічі з німецькими гостями голова Чернігівської облдержадміністрації Володимир Хоменко. «Вітаємо бажання України приєднатися до європейської спільноти. Ми повинні бути друзями, бо обидві держави знаходяться у Європі», — з такими словами звернувся до чернігівців обербургомістр Іво Хольцингер, обмінявшись з Чернігівським міським головою Олександром Соколовим прапорами міст.

Члени делегації вшанували пам’ять загиблих у роки Другої світової війни — поклали квіти до Вічного вогню на Меморіалі слави та на німецькому військовому цвинтарі, де поховано понад 200 солдатів  та офіцерів. На вщерть заповненій Алеї героїв, здавалося, зібрався увесь Чернігів, аби послухати мелодії у виконанні військових оркестрів обох міст.

Як українські і німецькі музики грають за одними і тими ж нотами, так і партнерство між обома країнами розвивається за одними й тими ж світовими законами.

А ввечері у міському Палаці культури глядачі мали змогу спостерігати яскраве фольклорне дійство — Сіверсько-Баварські вечорниці.