Мій чоловік був ветераном війни, нагороджений медаллю Ушакова, яка нібито надавала йому право на отримання пенсії за особливі заслуги перед Україною. Та чоловік помер. Тож хочу дізнатися, чи маю я право на пенсію за особливі заслуги у разі втрати годувальника?

М. ШЛЬОМСЬКА,
м. Городок Львівської обл.

Микола ШАМБІР,
директор Департаменту
пенсійного забезпечення
Мінсоцполітики:

— Згідно зі статтею 6 Закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» (далі — закон) у разі смерті особи, яка мала право на пенсію за особливі заслуги відповідно до статті 1 цього закону, непрацездатні члени сім’ї померлого, зокрема дружини, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», мають право на встановлення надбавки до пенсії.

Відповідно до пункту 2 статті 1 закону пенсія за особливі заслуги перед Україною встановлюється ветеранам, нагородженим за бойові дії орденом, медаллю «За відвагу» або медаллю Ушакова, незалежно від часу нагородження.

Згідно з відомостями, наданими Центральним військово-морським архівом, ваш чоловік був нагороджений медаллю Ушакова за участь у траленні бойових мін на Балтійському морі у період з 07.05.1954 до 21.09.1954 рр.

Перелік держав і періодів бойових дій на їхній території визначено постановою Кабінету Міністрів від 08.02.1994 р. №63. Період з 07.05.1954 до 21.09. 1954 рр. цим Переліком не передбачений.

Оскільки ваш чоловік нагороджений медаллю Ушакова не за бойові дії, тому чинність пункту 2 статті 1 закону на нього не поширюється, відповідно, для встановлення вам пенсії за особливі заслуги у разі втрати годувальника підстав немає.