Минулої Покрови  день був погожий і теплий. А за народними прикметами, яка Покрова — така й зима. Тож, схоже, осінь буде затяжна, до Михайла (21 листопада) снігу не буде. Хоч листопад — зими рідний брат і замикає ворота осені, тепло поки що відступає повільно.

У листопаді старі люди здавна складали прогнози на наступні зиму, весну і літо у дні таких релігійних свят: Дмитра Солунського. Дідів день — поминання предків (8), Параскеви-П’ятниці. Параски (10), Кузьми і Дем’яна (14), архістратига  Михайла (21).

На Дмитра завершується хліборобський рік. Господарі збирають до комори останню городину: капусту, буряки, моркву, пізні сорти яблук. До млина везли на перший помол пшеницю і жито. З борошна нового врожаю пекли калачі і роздавали їх у церкві бідним людям, щоб вони молилися за померлих родичів. Удома на покутті під образами ставили миску зі стравою та кухлик води, за обідом поминали дідів і прадідів до дванадцятого коліна. Якщо на Дмитра приморозить і задме холодний вітер — снігу не буде до початку січня. Якщо цього дня дощитиме — у грудні випаде багато снігу. Відлига в цей день обіцяє теплу зиму, ранню весну і погоже літо.

Кажуть, що після заморозків навіть найгіркіша ягода солодка. Фото Володимира ЗAЇКИ

Свято Параскеви-П’ятниці — в особливій шані у жінок. У цей день їм не можна було шити, прясти, працювати по господарству, споживати скоромну їжу. Ще до християнських часів П’ятниці вважалися богинями, котрі освячували людей на добрі діла і карали тих, хто вчинив гріх. Якщо на Параски погожий, сонячний день — зима буде теплою. Якщо день буде хмарний — у грудні можуть вдарити сильні морози. Кузьми і Дем’яна відоме в народі свято «Курячі іменини».  Цього дня готували страви з курятиною. Вперше від весняного Юрія (06.05) пастухи голили бороди і підстригали чуприни — щоб худоба не хворіла, а вівці не губили вовни. Якщо цього дня випаде сніг — весна буде з повінню, а якщо день погожий,  то й зима буде теплою. Народне прислів’я каже: «Якщо вітер на Кузьми і Дем’яна — дорога буде санна».

Архістратиг Михайло — провісник зими. «Михайло крижані мости мостить», — кажуть старі люди. Відоме і в наш час народне прислів’я: «Приїде Михайло на білому коні — зиму привезе». 

Побачимо, як буде нинішнього листопада. Якщо в цей день буде хмарно, а трава і дерева вкриються памороззю — слід найближчим часом очікувати снігопаду. А якщо поля огорне туман — кінець місяця і початок грудня будуть  вологими, з відлигами.

23 листопада відзначатимемо сумну і трагічну дату в історії українського народу —  80-ті роковини Голодомору (1932—1933). У містах і селах у дні жалобних заходів візьмуть участь представники органів державної влади, місцевого самоврядування та громадськості. На території України цього дня будуть приспущені державні прапори. Вклонімося пам’яті безвинних жертв геноциду проти українського народу.

НАШ КАЛЕНДАР

3 листопада — День ракетних військ і артилерії; День інженерних військ; День працівників соціальної сфери.

4 листопада — День залізничника.

6 листопада — 70 років тому (1943) Київ було визволено від фашистських загарбників.

9 листопада — День української писемності та мови; Міжнародний день боротьби з фашизмом та антисемітизмом.

10 листопада — Всесвітній день науки задля миру та розвитку.

11—17 листопада — Міжнародний тиждень науки та миру.

14 листопада — Всесвітній день боротьби із захворюванням на діабет.

16 листопада — День працівників радіо, телебачення та зв’язку; Міжнародний день толерантності.

17 листопада — День студента; День працівників сільського господарства; Всесвітній день боротьби з хронічною обструктивною хворобою легенів.

19 листопада — День працівників гідрометеорологічної служби; День скловиробника.

20 листопада — Всесвітній день дитини; День індустріалізації Африки.

21 листопада — Всесвітній день філософії; Всесвітній день телебачення; Собор архістратига Михайла.

23 листопада — День пам’яті жертв голодоморів.

25 листопада — Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками.

28 листопада — Початок Різдвяного посту.

29 листопада — Міжнародний день солідарності з палестинським народом.