ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ

За півроку від травм на виробництві на Черкащині  постраждала 51 людина

П’ять із них були зі смертельними наслідками. І хоч, як повідомили в обласному Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, їхня кількість трохи менша, ніж за відповідний період минулого року, цифри вражають. Особливо високі показники травмування та загибелі людей на підприємствах Канівського, Тальнівського, Городищенського й Золотоніського районів. Коли ж розібратися глибше, то нещасні випадки не такі вже й випадкові. Швидше — закономірні, якщо врахувати серйозні недоліки в організації праці, які допускають роботодавці. Не можна скидати з рахунку й людського чинника: багато хто просто нехтує правилами особистої безпеки. 

Наприкінці минулого року інспектори управління Держгірпромнагляду по Черкаській області перевірили 24 підприємства, що здійснюють пасажирські перевезення. У ході обстежень виявлено 44 порушення вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці. Серед типових порушень — немає передрейсових медичних оглядів.

За результатами проведених обстежень заборонено експлуатацію 14 одиниць обладнання та автобусів, до адміністративної відповідальності притягнуто 11 посадових осіб і працівників. Минув час. Перевіряючи безпеку руху в ході акції вже нинішнього року, працівники ДАІ наштовхнулися на подібні випадки. Очевидно, що запобіжники виробничого травматизму просто не спрацьовують.

Мало того, що люди, які травмуються, завдають шкоди своєму здоров’ю, вони приносять горе  у свої сім’ї. А крім того, це чимало коштує й державі, адже потребує значних грошових відшкодувань. Як розповів начальник управління  виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві в Черкаській області Василь Драченко, за 5 місяців поточного року виплачено потерпілим на виробництві 10,5 млн грн. Одноразові допомоги у зв’язку зі смертю на одну сім’ю становили в середньому 75 тис. грн. Одноразові допомоги у зв’язку з втратою працездатності — 42 тис. грн. Отож щоб поліпшити ситуацію, наглядовим інстанціям фонду є над чим працювати. Зараз головний акцент роблять на профілактиці. Зокрема при кожному районному відділенні Фонду для роботодавців організували безплатні консультаційні пункти з охорони праці.